05. listopada 2015.

12 mitova o prehrani kojima (ne)vjerujemo

Maslinovo ulje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Istraživanja pokazuju da doručak nije najvažniji obrok, sirovo povrće nije uvijek zdravije, a miksanjem shakeova gube se vrijedni vitamini

Epidemija debljanja sve se više širi svijetom, a za to bi mogli biti zaslužni neki mitovi o hrani, tvrdi Neal Barnard, predsjednik Liječničke komisije za odgovornu medicinu u Washingtonu.

On i mnogi drugi stručnjaci napravili su popis neisitina o hrani koje bi mogle imati negativan utjecaj na zdravlje ili im jednostavno ne donose željene rezultate. Među mitovima se ističe onaj o obaveznom doručku. Do sada su nutricionisti upozoravali da ako želite smršavjeti, dan započnete obilnim doručkom,  a količinu hrane postupno smanjujute prema kraju dana. Sad su se usaglasili da doručkovanje nikako ne utječe na gubitak težine. Zaključak temelje na činjenici da ljudi imaju različite metabolizme 

- Normalno je da ranoranioci i noćne ptice nemaju iste potrebe za doručkom. Nekima će pasati, a drugima neće. Treba samo osluškivati svoj organizam i on će vam dati odgovore na sve - piše u studiji.

Pročitajte nova pravila vezana za prehranu i kuhanje: 

1. Plastična daska bolja od drvene?

Bakterije se jednako zadržavaju u pukotinama plastične i drvene daske. Treba ih samo dobro oprati.

2. Alkohol ispari dok kuhate

Stručnjaci tvrde da alkohol može ispariti tek nakon tri sata kuhanja nekog jela.

Jaje na oko | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

3. Žumanjci nisu zdravi

Unatoč kolesterolu u jajima, on se neće povećati u krvi ni ako ih jedete svaki dan.

4. Roštiljanjem je meso sočnije

Sočnost hrane ovisi o tome koliko je masna, a ne o načinu na koji je pripremamo.

5. Maslinovo ulje ima manje kalorija

Kalorično je kao i ostala ulja, samo još ima zasićene masnoće, koje su antioksidansi.

6. Obilni doručak je važan

Bolje je pojesti neku sitnicu bogatu proteinima, ali bez šećera, tvrde nutricionisti.

7. Sirovo povrće je zdravije

Rajčicu, špinat, mrkvu, šparoge i gljive bolje je kuhati jer se tako lakše apsorbiraju.

8. Miksanjem do zdravog soka

Miksanje u namirnicama uništava vlakna koja su nam prijeko potrebna za zdravlje.

9. Mlijeko badema ima proteine

Za razliku od badema koji su zdravi i puni proteina, bademo mlijeko je puno siromašnije. 

10. Vitamini će nas spasiti

Prehladu ćemo dobiti unatoč uzimanju vitamina C, samo će možda kraće trajati.

11. Celer ima negativne kalorije

Znanstvenici tvrde da negativne kalorije ne postoje. Celer ih ima desetak, ali ipak postoje.

12. "Light" hrana se preporučuje

Hrana s 25 posto manje masti i dalje će nas debljati ako je jedemo u prevelikoj količini.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.