03. siječnja 2014.

Akademija za ljubitelje vina

pred.png
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Dennis Šunjić iskustvo iz londonskih restorana i Coe Vintnersa eado dijeli s polaznicima WAC-a

Od prošle godine u Hrvatskoj je dostupan najprestižniji svjetski program edukacije o vinima i žestokim pićima. Zaljubljenici u vino, okupljeni pod imenom Wine Academy Croatia (WAC) omogućili su vinarima, ugostiteljima, entuzijastima i amaterima da kroz WSET-ova predavanja i ispite steknu znanje po koje su prije trebali ići preko granice. WSET ili Wine and Spirit Education Trust, kojeg u kolokvijalnom govoru zovu i ''Oxfordom'' vinarstva, osnovan je 1969. godine u Londonu. Zbog kvalitetnog obrazovnog programa i sistematičnog pristupa izrastao je u jednu od najutjecajnijih obrazovnih institucija na području vina i žestokih pića.

Kao prvome ovlaštenome edukatoru WSET-a, ekipi iz WAC-a, osnovni cilj je stvoriti ljubitelje vina, a dio tima je i Dražan Dennis Šunjić, koji smatra kako je edukacija jedini način da se hrvatska vina uspješno predstave i plasiraju na svjetsko tržište. Dugogodišnji sommelier vrhunskih londonskih restorana s Michelinovim zvjezdicama, nakon kojih je svoje mjesto pronašao u jednoj od najvećih svjetskih tvrtki za distribuciju vina Coe Vintners, smatra kako se u hrvatskim okvirima premalo radi na kulturi vina, stoga WAC vidi kao odličan početak u nastojanju da se na svjetskoj karti Hrvatska konačno pozicionira kao prava zemlja vina.

Koliko traju tečajevi i što je sve uključeno u program?

U programu nudimo tri tečaja na hrvatskom i engleskom jeziku na kraju kojih polaznici polažu ispit. Level 1 je početni tečaj za sve one koji žele naučiti osnove o vinu. Polaznici u šest sati predavanja kušaju devet vina i uče kako kušati vino, samostalno određuju kvalitetu, uče o različitim stilovima vina, sljubljivanju hrane i vina, te pravilnom skladištenju i serviranju. Level 2 traje 16 sati i namijenjen je vinskim entuzijastima, i svima koji već rade s vinom, a žele više naučiti. Pokriva nešto ozbiljnije teme, objašnjava “terroir”odnosno sve ono što čini vino drukčijim, pokriva glavne vinske sorte i vina te objašnjava osnove o pjenušcima, likerskim vinima i žestokim pićima. Za Level 3 potrebno je odslušati 28 sati predavanja i predviđen je za sve one koji se ozbiljnije bave vinom te pruža detaljno znanje o vinima i žestokim pićima iz cijeloga svijeta. Mogli bi reći da s ovim Levelom ulazimo u “wine geek” kategoriju.

Tko se sve može upisati na tečajeve?

Tečaj mogu upisati svi oni koji žele naučiti nešto više o vinu, bez obzira da li osoba radi u vinskoj industriji ili je samo zaljubljenik u vino. Kviz znanja o vinu, koji se nalazi na našoj web stranici, pomoći će vam u procjeni vašeg znanja te odabiru razine tečaja.

Što diploma WAC-a znači za polaznike?

Nakon uspješno položenog ispita polaznici dobivaju WSET certifikat iz Londona, koji je priznat u cijelom svijetu. U Velikoj Britaniji skoro da je pravilo položiti neki od WSET tečajeva ako mislite aplicirati za bilo koji posao u vinskom svijetu.

S kojim je ciljem osnovana akademija?

Vinska Akademija u Hrvatskoj je u neku ruku osnovana iz “dišpeta”. Uvijek se sjetim preporuke vina jednog konobara u Hrvatskoj, kada sam na pitanje što mi ima reci o određenom vinu, od dotičnog dobio odgovor da gospodin Mesić pije to vino i to je bilo to. Furamo se da smo vinska zemlja, a znanje o vinu nam je veoma šturo. Mislim da je kulturu vina, uz proizvod koji imamo, potrebno popratiti i znanjem. Tu posebice mislim na ljude koji su prvi u predstavljanju hrvatskih vina u restoranima, barovima, hotelima. Naši su vinari nakon prvog izlaganja u Londonu ostali iznenađeni količinom i kvalitetom pitanja od onih koji dolaze kušati vino za njihov stol. Nažalost ne mogu se pohvaliti istim u Hrvatskoj. Cilj nam je dakle edukacija, edukacija i samo edukacija. Znanje koje je dostupno svima, kako zaljubljenicima, tako i ljudima koji rade u industriji, ovisno o njihovim željama i potrebama.

Kako je započeo vaš put u svijet vina?

Nećete vjerovati da je sve ozbiljnije započelo 1997. nakon samo jedne odlične prezentacije vina u restoranu u kojem sam tada radio. Do tada sam već imao tri godine iskustva kao Cocktail Barmen, naučio dosta toga o žestokim pićima no tek nakon te prezentacije svu energiju preusmjerio sam na vino. Knjige o vinu nisam ispuštao iz ruku, tečajeve WSET-a sam položio, napustio sam bar i postao sommelier. Sedam sam godina proveo u sommelierstvu, s iskustvom pisanja vinskih karata za neke od najprestižnijih londonskih restorana i na kraju sedam godina provedenih u prodaji i kupovini vina za Coe Vintners, jednu od vodećih distribucijskih kompanija u Londonu.

Može li hrvatska vinska scena parirati svjetskoj?

Još uvijek kaskamo za svijetom u ponudi u našim hotelima, restoranima, barovima. Godine berbe na vinskim kartama se rijetko viđaju, rotacija godina berbe je rijetka, pa vam se često desi da dobijete stariju berbu nakon druge naručene butelje, nalazimo stara/umorna vina na vinskim kartama koja vjerojatno ne bih ni na salatu stavljao, temperature na kojima se služe određena vina nisu primjerene, npr. još uvijek se može dogoditi da top Plavac dobijete rashlađen na ispod 10 stupnjeva, u svjetskim restoranima i barovima se ponuda vina na času proširuje iz dan u dan, dok smo mi još uvijek dosta skeptični.

Koliko WAC može pomoći da se hrvatska vina i vinari bolje pozicioniraju na međunarodnom tržištu?

Vidite, već smo imali tri mlada vinara na našim tečajevima koji su sami rekli da im je WSET otvorio oči. Mislim da je uz poznavanje vlastite kvalitete i vrijednosti izuzetno bitno imati znanje o vinu i svjetskim trendovima vina, čime opet dolazimo do svetog pravila ‘'učiti, učiti i samo učiti’'.

Može li Hrvatska u svjetskim okvirima steći status 'zemlje vina' i što je potrebno za taj iskorak?

Naravno da može i skoro da smo tu. Vratimo se samo četiri godine unazad, kada se hrvatsko vino nije moglo vidjeti na vinskim kartama Londona, a danas ćete naci Krauthakera, Matoševića, Trapana, Saints Hills, Kozlovića, Bolfana... Popularnost raste iz dana u dan i dolazi vrijeme kada će svaki distributer morati imati barem jedno hrvatsko vino. Imamo jedinstven “terroir” kojeg moramo još bolje promovirati. Jedina smo zemlja koja nudi svaki stil vina plus stotine autohtonih sorti. Ne zaboravite kvalitetu koja je obavezna i naravno “value for money”

.Ovdje možete provjeriti svoje znaje o vinima i doznati koji WSET-ov tečaj bi trebali upisati.

Naslovna fotografija: Dalmacija Wine Expo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.