29. listopada 2015.

Ako i štete, vraški su ukusni: najšpekastiji recepti za istinske mesoljupce

Slanina
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Na friške vijesti WHO-a o štetnosti špeka i ostalih mesnih prerađevina, odlučili smo odgovoriti na najbolji mogući način - slasnim receptima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uskoro će donijeti popis štetnih namirnica na kojem bi se trebalo naći crveno meso i  mesne prerađevine. Tvrde da je konzumiranje ovih namirnica štetno kao i pušenje, a procjenjuju da meso uzrokuje razne bolesti, od kojih najčešće rak debelog crijeva. Naša suradnica i nutricionistica Sandra Krstev Barać naglasila je kako nije riječ o nikakvoj "novoj vijesti" jer da je već dugi niz godina poznato kako mesne prerađevine imaju nepovoljan učinak na naše zdravlje.

"Cijeli niz studija ukazuje na povećani rizik od karcinoma debelog crijeva ukoliko se ove namirnice obilato unose. Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije kruna je dugogodišnjih znanstvenih saznanja. Glavni krivac ove presude, konzervansi su nitriti koji se u industrijskoj proizvodnji dodaju mesnim prerađevinama. U ljudskom tijelu nitriti nizom reakcija prelaze u snažne karcinogene nitrozoamine" i dodaje kako za zdravlje nije nužno posve izbaciti mesne prerađevine, već preporučuje umjereni unos. 

Nutricionistica Mirja Jošić također naglašava da nije toliko problem u samim prerađevinama, već u kemijskim spojevima koji nastaju prilikom konzerviranja. Preporučuje da uvijek birate one koji nisu konzervirani što najbolje možete saznati po deklaraciji. Ukoliko imate domaći pršut, a nesigurni ste po pitanju konzervansa, Mirja predlaže sljedeće: "prilikom rezanja pršuta, vanjska strana treba biti tamnija, a unutarnja svjetlija po čemu znate da nisu u pitanju opasni konzervansi".

Slijedom izjava naših nutricionistica, donosimo vam nedoljive mesne prijedloge za koje nismo sigurni koliko ćete ih moći umjereno konzumirati, ali - pokušajte im odolijeti. 

Špek rolice

Džem od slanine

Špek muffini

Trganci na špeku i poriluku

Savršeno hrskava slanina

Medaljoni omotani u slaninu

Punjeni pečeni krumpir

Quiche od slanine, špinata i parmezana

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.