Gregada na malo drugačiji način

Inspiriran morem, danas kuham jedno tradicionalno dalmatinsko jelo, gregadu. Priprema se jedinstveno od svježe ulovljene oborite ribe, s ploškama krumpira, bijelim vinom i začinima.
Vidi originalni članak

No moja verzija tradicionalne gregade je ipak malo drugačija, što i priliči profesionalnom kuharu. Od ribe ću koristiti manje komade škrpoća, kokota, trilje i arbuna, no naći će se i poneka srdela. Prilikom kuhanja, koristit ću se tehnikom tušenja, što znači namirnicu prigotoviti parenjem, a prednost ove tehnike je u tome da namirnica sačuva svoj okus i teksturu.

Najpoznatija gregada je hvarska i priprema se tako što se na maslinovom ulju zažuti nasjeckani crveni luk i češnjak u komadu, zalije bijelim vinom i slaže se red ribe i red krumpira. Jedno vrlo slično jelo gregadi je popara, koja se priprema na isti način, samo njen okus upotpunjuje rajčica. Stoga, ovo jelo može predstavljati spoj gregade i popare na način da se na ploške krumpira složi riba, zalije se bijelim vinom i poklopi da se kuha na pari, pred sami kraj dodaju se cherry rajčice i svježi mažuran. Savršen spoj tehnika, namirnica i na kraju okusa, neće vas ostaviti ravnodušnim, posebno ako je i lijepo servirano na tanjuru, što ostavlja još veći dojam. Uz gregadu poslužite bijelo vino.

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4

Sastojci:
1 kg mješovite ribe ( škrpoć, trilja, arbun, kokot, srdela)
1 dcl maslinovog ulja
1 crveni luk
1 češnjak
1 dcl bijelog vina
100 g cherry rajčice
800 g krumpira
Svježi mažuran
Lovor list
Sol, papar u zrnu

Priprema:
1. Na maslinovom ulju lagano zažutite nasjeckani luk i češnjak u komadu, uz dodatak lovor lista i papra u zrnu. Podlijte s malo vode i dodajte krumpir narezan na ploške. Pustite da se kuha.
2. Za to vrijeme očistite i pripremite ribu. Kad je krumpir skoro pa gotov, razina tekućine mora biti u njegovoj razini. Na njega složite ribu i poklopite da se kuha na laganoj vatri. Mala tajna recepta je u tome da riba ne smije plivati u umaku, već da je para termički prigotovljava, tzv. tušenje.
3. Pred kraj dodajte cherry rajčice i svježi mažuran. Prelijte s još malo djevičanskog maslinovog ulja i servirajte. Uz ovo jelo poslužite bijelo vino.

Posjeti Gastro.hr