01. kolovoza 2014.

Gregada na malo drugačiji način

dino gregada prava naslovna.JPG
gastro postao gastro.24sata.hr
Inspiriran morem, danas kuham jedno tradicionalno dalmatinsko jelo, gregadu. Priprema se jedinstveno od svježe ulovljene oborite ribe, s ploškama krumpira, bijelim vinom i začinima.

No moja verzija tradicionalne gregade je ipak malo drugačija, što i priliči profesionalnom kuharu. Od ribe ću koristiti manje komade škrpoća, kokota, trilje i arbuna, no naći će se i poneka srdela. Prilikom kuhanja, koristit ću se tehnikom tušenja, što znači namirnicu prigotoviti parenjem, a prednost ove tehnike je u tome da namirnica sačuva svoj okus i teksturu.

Najpoznatija gregada je hvarska i priprema se tako što se na maslinovom ulju zažuti nasjeckani crveni luk i češnjak u komadu, zalije bijelim vinom i slaže se red ribe i red krumpira. Jedno vrlo slično jelo gregadi je popara, koja se priprema na isti način, samo njen okus upotpunjuje rajčica. Stoga, ovo jelo može predstavljati spoj gregade i popare na način da se na ploške krumpira složi riba, zalije se bijelim vinom i poklopi da se kuha na pari, pred sami kraj dodaju se cherry rajčice i svježi mažuran. Savršen spoj tehnika, namirnica i na kraju okusa, neće vas ostaviti ravnodušnim, posebno ako je i lijepo servirano na tanjuru, što ostavlja još veći dojam. Uz gregadu poslužite bijelo vino.

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4

Sastojci:
1 kg mješovite ribe ( škrpoć, trilja, arbun, kokot, srdela)
1 dcl maslinovog ulja
1 crveni luk
1 češnjak
1 dcl bijelog vina
100 g cherry rajčice
800 g krumpira
Svježi mažuran
Lovor list
Sol, papar u zrnu

Priprema:
1. Na maslinovom ulju lagano zažutite nasjeckani luk i češnjak u komadu, uz dodatak lovor lista i papra u zrnu. Podlijte s malo vode i dodajte krumpir narezan na ploške. Pustite da se kuha.
2. Za to vrijeme očistite i pripremite ribu. Kad je krumpir skoro pa gotov, razina tekućine mora biti u njegovoj razini. Na njega složite ribu i poklopite da se kuha na laganoj vatri. Mala tajna recepta je u tome da riba ne smije plivati u umaku, već da je para termički prigotovljava, tzv. tušenje.
3. Pred kraj dodajte cherry rajčice i svježi mažuran. Prelijte s još malo djevičanskog maslinovog ulja i servirajte. Uz ovo jelo poslužite bijelo vino.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.