Složenci: Mirisni slojevi čistog užitka

Thinkstock
Sezonsko povrće, mljeveno meso, riža ili krumpir, sve su to namirnice koje će u složencu pokazati svoje ukusnije lice
Vidi originalni članak

Red krumpira, red mesa, red luka, možda red tikvica ili blanširana kelja... Tako bi mogao glasiti recept za složenac koji će postati specijalitet vaše kuće, a upotrijebit ćete namirnice koje su vam ostale u hladnjaku te ih pretvoriti u gastronomski doživljaj. Tako je nekako i počela povijest uživanja u jelu koje se priprema u pećnici i potom poslužuje u istoj posudi.

U antička su se vremena složenci krčkali u vlastitom soku u glinenim posudama, a i današnji ljubitelji fine hrane imat će takvu posudu pri ruci jer se jelo u njoj kuha polako, satima, te očuva sve bogatstvo okusa i mirisa namirnica koje pripremamo u njima. Glasoviti francuski juneći gulaš, pa i pijetao u vinu, pripremaju se u glinenim posudama.

Kako su glinene posude malo osjetljivije na užurbanost današnjice i zahtjevnije za održavanje, zamijenile su ih posude od vatrostalna stakla, ali i obična metalna posuda za pečenje bit će dobra za pripremanje vašeg specijaliteta. Najvažnije je da se u vašem mesnom ili povrtnom složencu pri rezanju lijepo razaznaju slojevi namirnica koje ste upotrijebili i, dakako, da jelo bude ukusno. Danas su najomiljeniji složenci lazanje i musake.

Mnogima će prva asocijacija na jelo u slojevima biti tzv. francuski krumpir koji ima malo ili nimalo veze s Francuskom, a ima mnogo sa željom da se stvori jednostavno i zasitno jelo od lako dostupnih namirnica - krumpira i jaja. No svi znaju da složenac može biti pravi gastronomski užitak ako si date malo truda. Popecite ploške tikvica i patlidžana te ih slažite u slojevima u posudu za pečenje. Dodajte između njih i red mozzarelle te natrgane listiće bosiljka i prelijte vrhnjem ili bešamelom te zapecite u pećnici

Posjeti Gastro.hr