18. kolovoza 2016.

Složenci: Mirisni slojevi čistog užitka

lazanje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezonsko povrće, mljeveno meso, riža ili krumpir, sve su to namirnice koje će u složencu pokazati svoje ukusnije lice

Red krumpira, red mesa, red luka, možda red tikvica ili blanširana kelja... Tako bi mogao glasiti recept za složenac koji će postati specijalitet vaše kuće, a upotrijebit ćete namirnice koje su vam ostale u hladnjaku te ih pretvoriti u gastronomski doživljaj. Tako je nekako i počela povijest uživanja u jelu koje se priprema u pećnici i potom poslužuje u istoj posudi.

U antička su se vremena složenci krčkali u vlastitom soku u glinenim posudama, a i današnji ljubitelji fine hrane imat će takvu posudu pri ruci jer se jelo u njoj kuha polako, satima, te očuva sve bogatstvo okusa i mirisa namirnica koje pripremamo u njima. Glasoviti francuski juneći gulaš, pa i pijetao u vinu, pripremaju se u glinenim posudama.

Lazanje | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kako su glinene posude malo osjetljivije na užurbanost današnjice i zahtjevnije za održavanje, zamijenile su ih posude od vatrostalna stakla, ali i obična metalna posuda za pečenje bit će dobra za pripremanje vašeg specijaliteta. Najvažnije je da se u vašem mesnom ili povrtnom složencu pri rezanju lijepo razaznaju slojevi namirnica koje ste upotrijebili i, dakako, da jelo bude ukusno. Danas su najomiljeniji složenci lazanje i musake.

Mnogima će prva asocijacija na jelo u slojevima biti tzv. francuski krumpir koji ima malo ili nimalo veze s Francuskom, a ima mnogo sa željom da se stvori jednostavno i zasitno jelo od lako dostupnih namirnica - krumpira i jaja. No svi znaju da složenac može biti pravi gastronomski užitak ako si date malo truda. Popecite ploške tikvica i patlidžana te ih slažite u slojevima u posudu za pečenje. Dodajte između njih i red mozzarelle te natrgane listiće bosiljka i prelijte vrhnjem ili bešamelom te zapecite u pećnici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.