Uskršnja gnijezda - najslađi dodatak svakom stolu

Cutie and pie
Kristina s bloga Cutie and Pie u pravom je uskršnjem raspoloženju. Ovog tjedna s vama je odlučila podijeliti recept za jednostavna i nevjerojatno simpatična uskršnja gnjezda
Vidi originalni članak

Kada netko kaže Uskrs, prvo pomislim na zeku s mrkvom. Mislila sam vam napraviti neke cupcakes s mrkvom, no kako sam samo jednom jela kolač od mrkve i oraha koji mi se svidio, nisam htjela riskirati. Na kraju krajeva, to se treba i pojesti, a što se mora, nije teško.

Kako smo se za moj rođendan nauživali torti, htjela sam nešto lakše. Uostalom, proljeće je pred vratima. Sunce se stidljivo provlači kroz oblake, skidamo slojeve odjeće sa sebe, vadimo bicikle i pripremamo se za najbolji dio godine.

finger food Uskrsni sendvič doručak za vaše najmlađe

Odlučila sam se za laganu biskvitnu bazu u koju idu bjelanjci, kremu od bijele čokolade i krem sira te preslatkim pastelnim mini jajima.

Uskršnja gnijezda su izvukli kraći kraj - nisu doživjeli Uskrs.
 


Za 12 komada uskršnjih gnjezda bit će vam potrebno:

  • 210 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 60 g kiselog vrhnja
  • 180 ml mlijeka 
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • korica i sok jednog limuna
  • 2 bjelanjka

Omiljeni specijaliteti za bogat i sočan uskrsni stol

Za kremu:

  • 70 g bijele čokolade
  • 20 g maslaca
  • 70 g krem sira
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu

Za dekoraciju:

  • mini čokoladna jaja
  • strugotine čokolade

Uskrsna peciva u obliku zečića

Postupak pripreme:

  1. Ako koristite kalup za muffine, pripremite papirnate košarice. Ako koristite ovakav kalup, kako piše za cupcakes, onda ih namastite. 
  2. Pećnicu zagrijte na 170° C.
  3. U jednu veliku posudu izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. U drugu posudu pjenasto izmiješajte omekšani maslac i šećer, zatim dodajte kiselo vrhnje, mlijeko, ekstrakt od vanilije, koricu i sok limuna.
  5. Mokre sastojke dodajte suhim i izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  6. Bjelanjke izradite mikserom dok se ne formiraju meki vrhovi.
  7. Bjelanjke pažljivo spatulom umiješajte u prethodnu smjesu, pazeći da ne izbijete zrak iz njih. 
  8. Kružite spatulom, i podižite smjesu odozdo, pa presijecite kroz sredinu. Tako ćete samo izbiti zrak iz njih, a tako i prozračnost. Budite strpljivi i ponavljajte tu kretnju dok ne vidite više komadiće snijega od bjelanjaka.
  9. Gotovom smjesom napunite kalup za muffine ili cupcakeove do 2/3 visine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12-15 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
  10. Muffine ostavite 10 minuta da se ohlade u kalupu, zatim ih izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.
  11. Čokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi.
  12. U posudi izmiještajte krem sir i maslac te izradite.
  13. Dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i izradite mikserom. 
  14. Dodajte slatko vrhnje i mutite na najvećoj brzini do željene gustoće. Isto tako, probajte kremu i sami procijenite koliko ćete ju zasladiti. Preporučavam da to bude šećer u prahu. 
  15. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu okruglog vrha ili bez vrha i ukrasite svoje cupcakeove. 
  16. Možete i žlicom kremu dodati u udubinu te vilicom napraviti uzorak.
  17. Oštricu noža postavite okomito na čokoladu za kuhanje i povlačite prema sebi. Tako ćete dobiti čokoladne strugotine koje ćete staviti na kremu. 
  18. Ukrasite s jednim ili više mini čokoladnih jaja.

Tražila sam mini jaja, a da ne budu čokoladna izvana, i jedva sam našla. Stavljam vam sliku, da vam olakšam potragu. Pustite mašti na volju i igrajte se. Recept je toliko lagan da se slobodno s dječicom igrajte i napravite mala slatka gnijezda. U slast!
 


 

Posjeti Gastro.hr