Recepti 27. ožujka 2016.

Uskrsni sendvič doručak za vaše najmlađe

Uskrsni doručak iz kalupa
gastro postao gastro.24sata.hr
Moderna verzija tradicionalnog uskrsnog doručka idealna je za mlade gastroljupce

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 347

Potrebno vam je

  • 700 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 žlica sol
  • 25 g maslac, slani
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 žlica suhi kvasac
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 1.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 3 dl voda
  • 12 kriška šunka, mršava prešana
  • 12 kriška gouda punomasni

Priprema

  1. U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
  2. Brašno i sol uspite u veću zdjelu, dodajte istopljeni maslac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode).
  3. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
  4. Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
  5. Potreban vam je kalup za kruh i koristite papir za pečenje. Idealan je kalup veličine 23x10 cm. Nakon što ste napravili tijesto za kruh izdvojite jedan dio (350 g, polovicu dobivenog) te napravite pravokutnik. Izrežite ga u 12 pravilnih komada te osigurajte 12 šnita šunke i sira te poklopite tijesto.
  6. Posložite sendviče od tijesta, šunke i sira s otvorenim dijelom prema gore. Pecite 40 do 50 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva. Pecite dok ne požuti i sir se ne karamelizira. Izvadite kruh iz kalupa i neka se neko vrijeme ohladi.

Izvor Đurđica Protić i Igor Čurčić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.