gastro postao
Moderna verzija tradicionalnog uskrsnog doručka idealna je za mlade gastroljupce
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 347
Potrebno vam je
- 700 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica sol
- 25 g maslac, slani
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 žlica suhi kvasac
- 1 kom kvasac, svježi
- 1.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 3 dl voda
- 12 kriška šunka, mršava prešana
- 12 kriška gouda punomasni
Priprema
- U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
- Brašno i sol uspite u veću zdjelu, dodajte istopljeni maslac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode).
- Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
- Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
- Potreban vam je kalup za kruh i koristite papir za pečenje. Idealan je kalup veličine 23x10 cm. Nakon što ste napravili tijesto za kruh izdvojite jedan dio (350 g, polovicu dobivenog) te napravite pravokutnik. Izrežite ga u 12 pravilnih komada te osigurajte 12 šnita šunke i sira te poklopite tijesto.
- Posložite sendviče od tijesta, šunke i sira s otvorenim dijelom prema gore. Pecite 40 do 50 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva. Pecite dok ne požuti i sir se ne karamelizira. Izvadite kruh iz kalupa i neka se neko vrijeme ohladi.
Izvor Đurđica Protić i Igor Čurčić