Besplatno kušanje mladih malvazija u Esplanadi. Znamo kako se prijaviti

Merlo De Graia Vinistra En primeur 2024.
Udruga Vinistra za ponedjeljak 12. veljače najavljuje tradicionalni En primeur, događaj na kojem vinski profesionalci i novinari, kao i svi vinoljupci, mogu besplatno kušati mlade malvazije iz berbe 2023. iz 60-ak istarskih vinarija
Vidi originalni članak

Nakon dosadnog siječnja u kojem se gotovo ništa nije događalo, a mnogi su se u ovom mjesecu (koji je, srećom, na izmaku) i odrekli alkohola kako bi očistili organizam od svega što smo u njega unijeli u prosincu, polako kreću i prva događanja. A posebno nas vesele ona vinska, koja otvara tradicionalno En primeur kušanje vina koje još od 2010. u Zagrebu organizira udruga Vinistra.

Odlična je to prilika da se kušaju vina poput mladih malvazija iz berbe 2023., ali i druga mlada vina kao što je žlahtina kvarnerskih vinara. I, ako nismo još napomenuli, sve je to - potpuno besplatno!

 

bogata povijest Nekad su bili najbogatije selo u Istri, a sada u Markovcu osvajaju medalje za svoja vina vrijedno priznanje Unica Kabola iz 2019. je najbolja malvazija istarska na Decanteru!

 

Kakve su mlade malvazije ove godine?

En primeur u organizaciji udruge Vinistra, udruge vinogradara i vinara Istre, jedan je od najatraktivnijih događaja na sve dinamičnijoj hrvatskoj vinskoj sceni. Vinskim znalcima, distributerima, sommelierima, enolozima, vlasnicima ugostiteljskih objekata, vinskim kritičarima i ljubiteljima vina, 60-ak istarskih vinara predstavit će malvazije berbe 2023.

Tradicionalno premijerno kušanje vina najpoznatije istarske sorte zakazano je za 12. veljače u hotelu Esplanade Zagreb, a i ove će se godine vinarima s istarskog poluotoka pridružiti kolege s Kvarnera s mladim žlahtinama.

Odlična tradicija

Po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj, prvi hrvatski En primeur organizirala je Udruga Vinistra još 2010. i od tada uoči Valentinova istarski vinari na jedan dan doputuju u Zagreb kako bi se u družili s poslovnim partnerima i vinoljupcima uz mlade malvazije.

Očekivanja su i ove godine velika unatoč izazovnoj vinogradarskoj godini prepunoj obrata, no nema sumnje da su vinski majstori u vinogradu i podrumu ponovo izvukli maksimum i za Zagreb najavljuju vrhunska iznenađenja.

 

odlična promocija Istarska malvazija i teran oduševili stručnjake u Austriji i Njemačkoj za svaku pohvalu Labinski vinari oduševili zagrebačke vinoljupce

 

Koncept En primeura ostao je isti. Degustacija je podijeljena u dva dijela: od 13 do 16 sati rezervirana je isključivo za poslovnu publiku, a od 16 do 19 sati za širu javnost. Ulaz je kao i svake godine besplatan, no u mladim istarskim malvazijama moći će uživati samo oni koji se prijave putem linka.

Kušanje mladih malvazija bit će sjajna najava jubilarne 30. Vinistre, koja se u porečkoj dvorani Žatika održava od 10. od 12. svibnja.

 

rekord Vinistra u 3 dana privukla više od 10.000 posjetitelja! vino s pričom Braća Benvenuti novu liniju vina posvetila ocu Liviju

 

Posjeti Gastro.hr