Špajza 14. lipnja 2023.

Unica Kabola iz 2019. je najbolja malvazija istarska na Decanteru!

Vinarija Kabola
Vinarija Kabola foto: arhiva Kabola
gastro postao gastro.24sata.hr
Zlato s prestižnog Decantera i 96 bodova za iznimnu Kabolinu Unicu tek je jedno u nizu priznanja koja su ovog proljeća stigla na prekrasno imanje u Kanedolu

Odlične vijesti stižu iz Momjana - s osvojenih 96 bodova Unica Malvazija berbe 2019., poznate istarske vinarije Kabola, osvojila je zlatnu medalju i najbolje je ocijenjena malvazija istarska na prestižnom Decanteru!

Ovo iznimno suho vino odlične svježine i prekrasne slamnato-žute boje sa zlatnim obrisima, zavest će vas mirisom zrele kruške s notama suhe trave, suhih badema i smokve i punim tijelom. Mineralno, odlično izbalansirano, na aftertasteu osjeti se maslac i fini gorkasti okus bagrema. Toplo je, intenzivno, za uživanje…

 | Author: arhiva Kabola Najbolja malvazija na Decanteru foto: arhiva Kabola

"Osvojeno zlato na Decanterovom natjecanju još je jedna potvrda kvalitete naših vina. Nagrade poput ove vesele, ali i potiču i obvezuju da budemo još bolji", rekao je Marino Markežić, vlasnik ove prekrasne obiteljske vinarije u Kanedolu pored Momjana, prve koja je u Istri uvela principe ekološke proizvodnje pa sva njezina vina i maslinova ulja imaju i bio certifikat.

 

Kabola Možda vas zanima... Obnova antičke vinske filozofije u vinariji Kabola Špajza

 

Na ovogodišnjem Decanteru srebrom su se okrunila još dva vina ove vinarije - Amfora Malvazija Kabola berbe 2019. i prvi Muškat Momjanski Kabola također odležan u amforama iz 2020. Ovo je drugo srebro ovog proljeća za ovaj iznimni muškat momjanski - jedno je već stiglo s prestižnog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles koji se ove godine prvi put održavalo u Hrvatskoj i to u Poreču. Na tom ocjenjivanju srebro je dobila i Amfora Malvazija Kabola berbe 2020.

 

Možda vas zanima... Poznata vinarija oduševila 2Cellos na snimanju spota Najave

 

Marino Markežić prvi je u Hrvatskoj na svom prekrasnom imanju u Kanedolu započeo s odležavanjem vina u amforama, i ta su vina kruna njegova rada. Kroz produženu fermentaciju u amforama dobila su sasvim novu dimenziju i pokazala svoju plemenitost.

 | Author: arhiva Kabola Prvi muškat momjanski iz amfore foto: arhiva Kabola

Srebrom nagrađeni Muškat Momjanski Kabola prvo je vino ove sorte koje je odležavalo u amforama, a na taj iskorak u vinariji su se odlučili 2021., nakon sjajnih terana i malvazija odležanih tim podzemnim glinenim posudama.

Muškat momjanski iznimna je istarska sorta s dugom poviješću njegovanja na sjeverozapadu Istre, a prije nekoliko godina dobila je europsku oznaku izvornosti. Obitelj Marina Markežića još uvijek u arhivi čuva bocu Momjanskog muškata iz 1891. koja označava njihovu višestoljetnu tradiciju u proizvodnji vina.

 

Možda vas zanima... Hrvatsko vino u završnici natjecanja za najboljeg sommeliera svijeta Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.