Špajza 22. travnja 2016.

Obnova antičke vinske filozofije u vinariji Kabola

Kabola
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Premijerno kušanje novih vina Kabola Amfora 2015. održano je u Momjanu u prekrasnom ambijentu istarske vinarije Kabola

Istarska vinarija Kabola, čiji je vlasnik Marino Markežić, prožeta je višestoljetnom tradicijom obitelji Markežić koja je započela proizvodnju vina još davne 1891. godine kad je kamen temeljac vinarije postavio Momjanski Muškat. Od tada do danas, uz veliki trud i njegovanje tradicije, treći naraštaj obitelji Markežić nastavlja vinsku priču svojih predaka kreirajući prepoznatljiv i vrhunski način proizvodnje vina koja se izvoze diljem europskog kontinenta, u Austriju, Njemačku, Italiju, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgiju, Nizozemsku, Švedsku, Norvešku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju i Češku.

Vinarija Kabola ujedno je jedina vinarija u Istri koja ima kompletne površine pod ekološkim uzgojem i sva vina imaju eko certifikat. Ekološka proizvodnja znači da se u proizvodnji koriste isključivo prirodne tvari (sumpor i bakar). Prvo bijelo vino u Hrvatskoj koje je dobilo eko markicu bila je Malvazija Kabola, 2008 godine.

Kabola | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Za obitelj Markežić proizvodnja vina nije samo posao, već i stil života života, u kojem uvijek nastoje raditi u ravnoteži s prirodom, vjerovati i davati najbolje od sebe. Njihov trud okrunjen je priznanjima najprestižnijim medaljama za kvalitetu vina. Najprestižnije nagrade za etikete ove vrhunske vinarije, kao što su zlatna medalja za Unicu 2010 u Ljubljani (u kategoriji najboljeg bijelog vina) 2015. godine, srebrna medalja za Pjenušac Re na Decanteru u Londonu 2015. godine, srebrna medalje za Teran 2010 na IWC (International Wine Challenge) u Londonu 2015. godine, samo su neke od potvrda vrhunskom pristupu i proizvodnji vina Kabola.

Zahvaljujući prepoznatoj i nagrađivanoj kvaliteti, vina Kabola nalaze se na vinskim kartama u nekoliko najprestižnijih europskih restorana, nositeljima Michelinovih zvijezdica (Bernard Loiseau – Francuska, Taubenkobel – Austrija, Sel Gris – Belgija i dr). Istaknuta vinarija nalazi se na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, na 275 m nadmorske visine. Vinogradi su smješteni na brežuljku Štancija i u okolici vinarije Kanedolo kod Momjana s pogledom na prekrasan alpski i dolomitski krajolik.

Prostrani vinogradi Kabole s jedne su strane okruženi bogatom netaknutom prirodom, a s druge slikovitom morskom panoramom. Obitelj Markežić zasigurno će ostaviti neizbrisiv trag u hrvatskoj i istarskoj proizvodnji vina. Njihova kreativna energija i ljubav prema tradiciji i vinima neprestano ih potiču na stvaranje novih načina proizvodnje kvalitetnih vina. Jedna od posebnosti je i vino u amforama čime su oživjeli vinsku filozofiju njegovanu još u antičko doba. Čuveno vino iz amfora je kruna njihovog truda.

„Tu nas je priroda i zemlja najviše podarila tako da je malvazija istarska dobila jednu novu dimenziju“ kaže Marino Markežić.

kabola | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Kroz produženu fermentaciju u amforama, te počivanje vina bez uklanjanja dropa i taloga do kasno u proljeće, malvazija pokazuje svoju plemenitost. Grožđe se rađa iz zemlje i svoj vlastiti sok poklanja zemlji kako bi ga ona pretvorila u vino. Na održanom premijernom kušanju vina stučnjaci vinarije Kabola uputili su goste u tajne svojih vina i vinograda te u detalje nastajanja njihovih kultnih etiketa.

Istarska vinarija ponudila je na kušanje selekciju ponajboljih vina iz aktualne berbe kao što su Secco 2015., Malvazija 2015., Rosa 2015., Muškat Momjanski 2015., a gostima je bio omogućen razgled podruma Amfora Malvazija 2015. i Amfora Teran 2015. Od starijih berbi ponuđene su na kušanje Malvazija Unica 2010., Teran 2011. i Dolce 2012.

Na kasnije održanoj vertikalnoj degustaciji vina iz amfore svih dosadašnjih berbi kušala su se vina Amfora 2015., Amfora 2009., Amfora 2007., Amfora 2006., Amfora 2004. te Amfora 2003, a omogućeno im je i kušanje pjenušca Kabola Re te degustacija maslinova ulja. Vinarija Kabola i njihova ljubav prema vinima kreirale su bogate vinske okuse pod etiketama kvalitetnih vina koji su ne samo istarskoj nego i hrvatskoj vinskoj proizvodnji dali velik doprinos i autohtonu posebnost. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.