Špajza 08. svibnja 2023.

Vinistra u 3 dana privukla više od 10.000 posjetitelja!

Završila 29. Vinistra
Završila 29. Vinistra foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što je završilo 29. izdanje Vinistre u Poreču, svi su se složili - zanimanje za istarska vina iz godine u godinu sve je veće, a osim iznimnim malvazijama i teranima, Istrijani se mogu pohvaliti i odličnim kupažama

Završena je 29. Vinistra, najatraktivnija i najpoznatija izložba vina u široj regiji. Kroz porečku dvoranu Žatika od petka do nedjelje prošlo je više od 10.000 posjetitelja, među njima i veliki broj stranih gostiju.

Da je zanimanje za istarska vina iznimno potvrđuju i brojke. Naime, zbog priprema za Concours Mondial de Bruxelles, najprestižnije svjetsko ocjenjivanje vina koje se krajem idućeg tjedna održava u ovoj dvorani, broj posjetitelja jednak je lanjskom, a jednak je i broj vinara, njih 80 izlagalo je u Poreču.

 | Author: Merlo De Graia Završila 29. Vinistra foto: Merlo De Graia

 | Author: Merlo De Graia Završila 29. Vinistra foto: Merlo De Graia

 

Vinistrino ocjenjivanje vina Možda vas zanima... Veliko iznenađenje: vino iz Italije najbolja je malvazija! Špajza

 

"Istarski vinari iznimno su zadovoljni odazivom, posjetitelji su sve educiraniji, bez obzira na to je li riječ o domaćim ljubiteljima vina ili strancima. Svi su dobro upoznati s istarskom vinskom scenom i dolaze na Vinistru s točno određenim ciljem, znaju što žele, druže se s vinarima i zanimaju se za nove trendove. Želim zahvaliti svim posjetiteljima na dolasku. Vidimo se na 30. Vinistri", rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

 | Author: Merlo De Graia Završila 29. Vinistra foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Završila 29. Vinistra foto: Merlo De Graia

Rossi je dodao kako vinska događanja poput Vinistre i ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles imaju ogromnu vrijednost u brendiranju Istre i Hrvatske kao vinske destinacije i promociji malvazije i terana. Ovogodišnja Vinistra ponudila je i zanimljive radionice poput Decantera s Kvarnera i one o sve traženijim istarskim kupažama.

 | Author: Merlo De Graia Monika Neral, Kvarner Wines foto: Merlo De Graia

O širokom rasponu kupaža od iznimnih pjenušca, odličnih mladih, ali i onih odležanih bijelih vina do moćnih crnih te slatkih, govorili su mladi sommelieri Tomislav Mikinac, Ivan Grgić i Dejan Dević, a stručni program završio je tradicionalnim predstavljanjem studija vinarstva Veleučilišta u Rijeci kroz pet nagrađenih alumni studenata, poznatijim kao "5 za 5 studija vinarstva".

 | Author: Merlo De Graia Pripreme za Concour Mondial de Bruxelles koji se na istom mjestu održava za nekoliko dana foto: Merlo De Graia

 

Concours Mondial de Bruxelles Možda vas zanima... Na prestižno svjetsko vinsko natjecanje u Poreč stiže 350 ocjenjivača iz cijelog svijeta Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.