Najave 12. travnja 2023.

Na prestižno svjetsko vinsko natjecanje u Poreč stiže 350 ocjenjivača iz cijelog svijeta

Concours Mondial de Bruxelles
Baudouin Havaux, predsjednik natjecanja Concours Mondial de Bruxelles i Luka Rossi, predsjednik Vinistre foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Sitno se broji do najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja, koje se od 12. do 14. svibnja održava u Poreču. Ovo je do sad najveći event u organizaciji Vinistre...

Više od 10.000 uzoraka vina iz 50 zemalja u tri dana, od 12. do 14. svibnja, ocjenjivat će 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta. U Poreču je sve spremno za najveće svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, najutjecajnije ocjenjivanje vina nakon onog Decanterova, a ocjenjivat će se mirna bijela i crna vina.

 

Vinistra na ProWeinu Možda vas zanima... Malvazija i teran na sajmu ProWein oduševili posjetitelje iz 141 zemlje! Špajza

 

Natjecanje Concours Mondial de Bruxelles prvi je put organizirano 1994. godine, a od 2006. mijenja lokaciju svake godine te se do sada održalo u 15 poznatih vinskih regija između ostalog u švicarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu, talijanskoj Calabriji u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre, pa se tako naša mala vinska regija našla u odabranom društvu.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles foto: Merlo De Graia

"Ovo natjecanje nastoji biti indikator trendova na tržištu vina, a Hrvatska je, kao što svi znamo, sve popularnija vinska destinacija bogate povijesti. Brojne autentične vinske sorte, poput malvazije i terana u Istri, značajka su hrvatske vinske scene, a upravo ta autentičnost je ono što kupci sve više traže i cijene.

Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo baš u Istri. U Hrvatskoj smo uz važnost obiteljskih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i vrhunska vina. Ti će suci zasigurno postati novi ambasadori Istre, regije koju svakako vrijedi posjetiti", poručio je Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles foto: Merlo De Graia

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je kako je među 350 ocjenjivača deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto eno-gastro novinara koji će nakon posjeta Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima.

 

Vinistrino ocjenjivanje vina Možda vas zanima... Veliko iznenađenje: vino iz Italije najbolja je malvazija! Špajza

 

"Dovođenjem ovog natjecanja u Poreč Istra se dodatno osnažila kao vinska regija priznata u svijetu. Ovo prestižno svjetsko ocjenjivanje izravno utječe na turistički, gospodarski i vinski sektor zbog svojeg globalnog značaja, a regija u kojoj se organizira dobiva marketinšku vidljivost na globalnoj razini. Za naše goste pripremili smo atraktivne izlete s posjetom istarskim vinarijama i siguran sam da će uživati u svemu onome što će vidjeti i doživjeti“, poručio je Luka Rossi.

 | Author: Merlo De Graia Najavljeno je natjecanje Concours Mondial de Bruxelles foto: Merlo De Graia

Ponosni i sretni te itekako svjesni što organizacija ovog natjecanja u Istri donosi tamošnjem, ali i općenito hrvatskom turizmu, definitivno su i Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, istarski župan Boris Miletić, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, ali i Emil Perdec, poznati sommelier te food & beverage manager u Plavoj Laguni koji je siguran da će Istra u vrijeme održavanja natjecanja biti srce Europe.

 | Author: Merlo De Graia Ambasadori ovog prestižnog vinskog ocjenjivanja - Švicarac Pierre Thomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, Nijemac Thomas Brandl i Talijan Luigi Salvo foto: Merlo De Graia

Mjesec dana uoči početka natjecanja Concours Mondial de Bruxelles u Poreču predstavljeni i ambasadori tog prestižnog vinskog ocjenjivanja. Oni su - Švicarac Pierre Thomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, Nijemac Thomas Brandl i Talijan Luigi Salvo, koji će sigurno prenijeti odlične dojmove o Istri i našoj zemlji na svojim govornim područjima.

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby: "Unatoč izazovnoj, sušnoj godini, imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije!" Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.