Špajza 11. travnja 2023.

Veliko iznenađenje: vino iz Italije najbolja je malvazija!

Vinistrino ocjenjivanje vina
Vinski znalci iz Hrvatske i inozemstva kušali su i ocijenili više od 700 uzoraka vina foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Pet šampionskih titula i osam platinastih medalja, te najveće iznenađenje 14. Svijeta malvazija u kategoriji Best in Show - slatko vino Passito Na'jm 2020. vinarije Cantine Colosi, napravljeno od sorte Malvasia delle Lipari

Šampionsku titulu za svježu malvaziju dobila je porečka vinarija Kadum, Sonata Riserva 2020. rovinjske vinarije Dobravac šampion je u kategoriji odležanih malvazija, vinarija Fakin u kategoriji svježih terana, a u kategoriji zrelih Benvenutijev Teran Livio Benvenuti iz 2019. Šampionsku titulu među svježim refoškima osvojila je slovenska vinarija Jogan iz Pobega.

Mnogima najveće iznenađenje je titula Best in Show na 14. Svijetu malvazija. Pripala je talijanskom vinu Passito Na'jm 2020. vinarije Cantine Colosi, napravljeno od sorte Malvasia delle Lipari. Tako je ova slatka malvazija s Eolskih otoka postala najboljom malvazijom na svijetu za ovu godinu.

 | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina Caroline Gilby foto: Merlo De Graia

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby: "Unatoč izazovnoj, sušnoj godini, imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije!" Špajza

 

Na ovogodišnje Vinistrino međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i 14. Svijet malvazija pristiglo je čak 700 uzoraka, a o najboljima odlučivalo je 90 ocjenjivača iz 17 zemalja.

"Oboreni su svi rekordi. U Poreč je stiglo 30 posto više uzoraka nego prošle godine, od čega 317 malvazija iz sedam zemalja, 325 ostalih vina i 58 jakih alkoholnih pića. Sve je više vinara, posebno proizvođača malvazija, koji su prepoznali iznimnu kvalitetu našeg ocjenjivanja.

Čestitao bih svim pobjednicima na izvrsno obavljenom poslu u vinogradu i podrumu", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre udruge vinogradara i vinara Istre, koja u Poreču od 5. do 7. svibnja organizira 29. Vinistru, a već tjedan kasnije, od 11. do 14. svibnja i prestižno svjetsko natjecanje Concours Mondial de Bruxelles.

 

Vinistra En primeur Možda vas zanima... Mlade malvazije su sjajne unatoč vremenskim neprilikama Najave

 

Na Vinistrinom ocjenjivanju proteklih nekoliko godina za zlatnu medalju potrebno je minimalno 90 bodova, a od prošle godine Vinistrino ocjenjivanje dobilo je i platinastu kategoriju za sva vina s minimalno 95 bodova. Na 14. Svijetu malvazija ovom su se medaljom okitila dva vina iz Vižinade - Pilatova Malvazija Sur Lie iz 2019. i Deklićeva odležana malvazija iz 2020. te Justino's Madeira Malvasia Colheita 2009. iz Portugala.

 | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

Od ostalih vina, uz Benvenutijev Muškat San Salvatore iz 2017., platinastim medaljama okitila su se još tri refoška: onaj iz 2020. momjanske vinarije Prelac, te dva slovenska - Santomas 2020., Vinske kleti Santomas iz Šmarja i Capris Refošk Vinakoper također iz 2020. Platinu u kategoriji jakih alkoholnih pića za Fernet Amaro 78. osvojila je buzetska Aura, a medalje proizvođačima, po običaju, svečano će se dodijeliti uoči 29. Vinistre, u srijedu 3. svibnja.

 | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

 

Vintage by Vinistra Možda vas zanima... Odležane malvazije oduševile publiku, istarski vinari imaju se čime ponositi Špajza Vinski festivali Možda vas zanima... Sva važna vinska događanja koja ne želimo propustiti Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.