Najave 26. listopada 2023.

Istarska malvazija i teran oduševili stručnjake u Austriji i Njemačkoj

Vinistra
Luka Rossi, Sanja Brnobić, Josip Barišić, Peter Schleimer foto: arhiva Vinistra
gastro postao gastro.24sata.hr
U organizaciji udruge Vinistre istarski vinari krajem listopada posjetit će poznate austrijske vinarije, a najpoznatiji austrijski i njemački novinari nedavno su boravili na istarskom poluotoku

U organizaciji Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre i uz podršku Istarske županije, istarski vinari od 26. do 28. listopada borave u Austriji i posjećuju vinarije u južnoj, jugoistočnoj i zapadnoj Štajerskoj te u okolici Graza.

"Ovo je sjajna prigoda za razmjenu iskustava, ali i promociju naših autohtonih sorti malvazije i terana na austrijskom tržištu. S ovakvih putovanja uvijek se vratite s novim idejama, privučete nove goste, zaintrigirate ih za autohtone sorte, steknete nove prijatelje“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra, koja intenzivno promovira istarska vina na austrijskom, ali i njemačkom tržištu.

 | Author: arhiva Vinistra Harald School, Sanja Brnobić i Ivan Marić foto: arhiva Vinistra

Udruga Vinistra ove godine je bila domaćin istaknutim vinskim stručnjacima, novinarima i urednicima s njemačkog govornog područja. Među njima su i poznati austrijski vinski novinar Peter Schleimer, koji će za etablirani vinski časopis Vinaria napisati reportažu o novim berbama malvazije i terana te Nijemac Harald Scholl, glavni urednik Vinuma, jednog od najpoznatijih časopisa za vino i hranu.

 

Decanter u Hrvatskoj Možda vas zanima... Decanterov salon iduće godine u Hrvatskoj! Najave

 

Čaša malvazije - najbolje što Istra nudi

"Moj posljednji posjet Hrvatskoj – točnije Istri – bio je prije 25 godina. Tako sam otkrio ovaj poluotok, posebno istarska vina kao nešto posve novo. Na moje iznenađenje, pronašao sam vrlo zanimljive sorte - malvaziju i teran, koje u Istri daju vrhunske rezultate.

Autohtone sorte grožđa poput ovih, savršeno su prilagođene lokaciji, u čaši odražavaju najbolje od svog kraja, tradicije i vinara. Tijekom nedavnog posjeta Istri imao sam prilike obići nekoliko vinarija koje su se predstavile nevjerojatnim vinima.

 | Author: arhiva Vinistra Slikovit istarski vinograd foto: arhiva Vinistra

Posebno me oduševio zapanjujuće širok spektar malvazija od odličnih svježih pa do odležanih kompleksnih s velikim potencijalom dozrijevanja, a posebno bih istaknuo i malvazije pune strukture i kompleksnosti uglavnom s moćnom taninskom podlogom. Ova vina na najbolji način predstavljaju i Istru i to na vrlo visokoj suvremenoj razini vinarstva i konzumiranja vina.

Mogao bih se okladiti da će mnoga od tih vina uspjeti i u europskim metropolama poput Beča ili Berlina. Samo čekaju da ih se otkrije“, poručio je Scholl.

 

Završila 29. Vinistra Možda vas zanima... Vinistra u 3 dana privukla više od 10.000 posjetitelja! Špajza

 

Izvrsna struktura i energija terana

I njegov kolega Schleimer oduševljen je Istrom. Osim što je lijepa, kaže ovaj austrijski novinar, ova regija prepuna je raznolikih krajolika od obale do šumovitih brežuljaka i dolina, a također nudi i vrlo ukusnu hranu i vrhunska vina među kojima dominiraju dvije autohtone sorte različitih profila i individualnosti.

"Teran daje vina od srednjeg do snažnih i izraženih tijela, a ovisno o vrsti tla i mikroklimi i različitih ekspresija. Tamnocrveni teran pun je voćnih i začinskih aroma, tanina i kiselina koji daju vina visokog intenziteta, izvrsne strukture i energije", zaključio je Schleimer.

Intenzivna promocija na ključnim tržištima među kojima su njemačko i austrijsko, sastavni je dio Strategije vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030. i temeljni dokument udruge Vinistre koja za sljedeću godinu najavljuje spektakularnu proslavu 30. obljetnice istoimene izložbe vina od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika.

 | Author: arhiva Vinistra Vinogradi u Istri gdje raste najbolja malvazija i teran foto: arhiva Vinistra

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.