U organizaciji Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre i uz podršku Istarske županije, istarski vinari od 26. do 28. listopada borave u Austriji i posjećuju vinarije u južnoj, jugoistočnoj i zapadnoj Štajerskoj te u okolici Graza.
"Ovo je sjajna prigoda za razmjenu iskustava, ali i promociju naših autohtonih sorti malvazije i terana na austrijskom tržištu. S ovakvih putovanja uvijek se vratite s novim idejama, privučete nove goste, zaintrigirate ih za autohtone sorte, steknete nove prijatelje“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra, koja intenzivno promovira istarska vina na austrijskom, ali i njemačkom tržištu.
Harald School, Sanja Brnobić i Ivan Marić
Udruga Vinistra ove godine je bila domaćin istaknutim vinskim stručnjacima, novinarima i urednicima s njemačkog govornog područja. Među njima su i poznati austrijski vinski novinar Peter Schleimer, koji će za etablirani vinski časopis Vinaria napisati reportažu o novim berbama malvazije i terana te Nijemac Harald Scholl, glavni urednik Vinuma, jednog od najpoznatijih časopisa za vino i hranu.
Čaša malvazije - najbolje što Istra nudi
"Moj posljednji posjet Hrvatskoj – točnije Istri – bio je prije 25 godina. Tako sam otkrio ovaj poluotok, posebno istarska vina kao nešto posve novo. Na moje iznenađenje, pronašao sam vrlo zanimljive sorte - malvaziju i teran, koje u Istri daju vrhunske rezultate.
Autohtone sorte grožđa poput ovih, savršeno su prilagođene lokaciji, u čaši odražavaju najbolje od svog kraja, tradicije i vinara. Tijekom nedavnog posjeta Istri imao sam prilike obići nekoliko vinarija koje su se predstavile nevjerojatnim vinima.
Slikovit istarski vinograd
Posebno me oduševio zapanjujuće širok spektar malvazija od odličnih svježih pa do odležanih kompleksnih s velikim potencijalom dozrijevanja, a posebno bih istaknuo i malvazije pune strukture i kompleksnosti uglavnom s moćnom taninskom podlogom. Ova vina na najbolji način predstavljaju i Istru i to na vrlo visokoj suvremenoj razini vinarstva i konzumiranja vina.
Mogao bih se okladiti da će mnoga od tih vina uspjeti i u europskim metropolama poput Beča ili Berlina. Samo čekaju da ih se otkrije“, poručio je Scholl.
Izvrsna struktura i energija terana
I njegov kolega Schleimer oduševljen je Istrom. Osim što je lijepa, kaže ovaj austrijski novinar, ova regija prepuna je raznolikih krajolika od obale do šumovitih brežuljaka i dolina, a također nudi i vrlo ukusnu hranu i vrhunska vina među kojima dominiraju dvije autohtone sorte različitih profila i individualnosti.
"Teran daje vina od srednjeg do snažnih i izraženih tijela, a ovisno o vrsti tla i mikroklimi i različitih ekspresija. Tamnocrveni teran pun je voćnih i začinskih aroma, tanina i kiselina koji daju vina visokog intenziteta, izvrsne strukture i energije", zaključio je Schleimer.
Intenzivna promocija na ključnim tržištima među kojima su njemačko i austrijsko, sastavni je dio Strategije vinarstva i vinogradarstva Istre do 2030. i temeljni dokument udruge Vinistre koja za sljedeću godinu najavljuje spektakularnu proslavu 30. obljetnice istoimene izložbe vina od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika.
Vinogradi u Istri gdje raste najbolja malvazija i teran