Na Badnjak, dan koji nosi poseban osjećaj topline i zajedništva, obitelji se sve više okreću običajima koji povezuju generacije. U mnogim domovima već se osjeća blagdanski ugođaj, od pripreme kuće do planiranja obiteljskih okupljanja,a posebno se iščekuje simboličan trenutak početka Badnje večeri, paljenje badnjaka. Taj stoljetni običaj, koji simbolizira nadu, mir i blagoslov doma, i danas živi u brojnim krajevima Dalmacije.
Najstariji član kućanstva donosi drveni panj (badnjak), koji se nakon blagoslova krštenom vodom pali na ognjištu, a pepeo se često posipava po poljima i vinogradima kako bi se prizvala plodnost i uspješna godina. Iako se u gradovima običaj postupno zamijenio kićenjem božićnog drvca, sam čin paljenja Badnjaka i dalje podsjeća na važnost zajedništva i topline okupljanja.
Običaji na Badnjak uključuju unošenje badnjaka u dom te nemrsni stol
Na Badnjak je jako važan nemrsni stol
I dok se badnjak priprema za paljenje, jednako važan dio Badnjeg dana je i nemrsni stol, nezamisliv bez okusa mora. Tradicionalne srdele, tuna i skuša stoljećima obilježavaju Badnju večeru, noseći sa sobom ritam Mediterana i obiteljsku tradiciju koja se čuva kroz generacije.
No današnji tempo života često traži praktična rješenja, pogotovo u blagdanskim danima kada su pripreme brojne, a vrijeme dragocjeno.
Adriatic Queen proizvodi - dodatna vrijednost u vrijeme blagdana
Zato proizvodi Adriatic Queen unose dodatnu vrijednost u blagdanske pripreme. Tradicionalan okus Jadrana, omogućuju da se ukusna nemrsna jela pripreme u svega 30 minuta, bez stresa i dugotrajnog kuhanja.
Bilo da je riječ o jednostavnim toplim obrocima, salatama od tune, srdelama pripremljenim s maslinovim uljem i začinima ili aromatičnim jelima od skuše. Adriatic Queen omogućuje da obitelji uživaju u autentičnom blagdanskom meniju uz minimalno vremena provedenog u kuhinji.
Premium sardine, tuna i skuša pripremljene su s naglaskom na kvalitetu, svježinu i poštovanje prema ribarskoj baštini Jadrana, pa su istodobno tradicijski izbor i moderno rješenje za obitelji koje žele zadržati običaje, ali i proći kroz blagdane opuštenije, uz više zajedničkih trenutaka i manje stresnih priprema.
Adriatic Queen proizvodi
Mediteranski okusi
"Blagdani su vrijeme okupljanja i zajedništva, a mi vjerujemo da upravo hrana povezuje obitelji i prijatelje oko stola. Naši Adriatic Queen proizvodi, inspirirani Jadranskim morem, osmišljeni su da unesu mediteranske okuse i kvalitetu u svaki obrok, čineći blagdanski stol posebnim, ali i jednostavnim za pripremu", izjavila je Tihana Bodlović, direktorica prodaje i marketinga tvrtke Sardina.
Iako su običaji vezani uz Badnjak često snažno povezani s obalnim krajevima, ideja nemrsnog stola, okupljanja i zajedništva bliska je ljudima diljem zemlje. Okusi mora, jednostavna priprema i simbolika Badnje večeri lako pronalaze svoje mjesto na stolovima u svim regijama, potvrđujući da su blagdanske vrijednosti univerzalne.
U spoju tradicije, okusa mora i suvremene jednostavnosti, Adriatic Queen i ove godine podsjeća da blagdani mogu biti ispunjeni mirom, zajedništvom i autentičnim okusima, bez žurbe i bez stresa.