Najave 24. siječnja 2024.

Besplatno kušanje mladih malvazija u Esplanadi. Znamo kako se prijaviti

Vinistra En primeur 2024.
Vinistra En primeur 2024. foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Udruga Vinistra za ponedjeljak 12. veljače najavljuje tradicionalni En primeur, događaj na kojem vinski profesionalci i novinari, kao i svi vinoljupci, mogu besplatno kušati mlade malvazije iz berbe 2023. iz 60-ak istarskih vinarija

Nakon dosadnog siječnja u kojem se gotovo ništa nije događalo, a mnogi su se u ovom mjesecu (koji je, srećom, na izmaku) i odrekli alkohola kako bi očistili organizam od svega što smo u njega unijeli u prosincu, polako kreću i prva događanja. A posebno nas vesele ona vinska, koja otvara tradicionalno En primeur kušanje vina koje još od 2010. u Zagrebu organizira udruga Vinistra.

Odlična je to prilika da se kušaju vina poput mladih malvazija iz berbe 2023., ali i druga mlada vina kao što je žlahtina kvarnerskih vinara. I, ako nismo još napomenuli, sve je to - potpuno besplatno!

 

Vinari Markovca Možda vas zanima... Nekad su bili najbogatije selo u Istri, a sada u Markovcu osvajaju medalje za svoja vina Špajza Vinarija Kabola Možda vas zanima... Unica Kabola iz 2019. je najbolja malvazija istarska na Decanteru! Špajza

 

Kakve su mlade malvazije ove godine?

En primeur u organizaciji udruge Vinistra, udruge vinogradara i vinara Istre, jedan je od najatraktivnijih događaja na sve dinamičnijoj hrvatskoj vinskoj sceni. Vinskim znalcima, distributerima, sommelierima, enolozima, vlasnicima ugostiteljskih objekata, vinskim kritičarima i ljubiteljima vina, 60-ak istarskih vinara predstavit će malvazije berbe 2023.

Tradicionalno premijerno kušanje vina najpoznatije istarske sorte zakazano je za 12. veljače u hotelu Esplanade Zagreb, a i ove će se godine vinarima s istarskog poluotoka pridružiti kolege s Kvarnera s mladim žlahtinama.

Vinistra En primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Vinistra En primeur 2024. održava se u Kristalnoj dvorani hotela Esplanade foto: Merlo De Graia Vinistra En primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Vinistra En primeur 2024. foto: Merlo De Graia

Odlična tradicija

Po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj, prvi hrvatski En primeur organizirala je Udruga Vinistra još 2010. i od tada uoči Valentinova istarski vinari na jedan dan doputuju u Zagreb kako bi se u družili s poslovnim partnerima i vinoljupcima uz mlade malvazije.

Očekivanja su i ove godine velika unatoč izazovnoj vinogradarskoj godini prepunoj obrata, no nema sumnje da su vinski majstori u vinogradu i podrumu ponovo izvukli maksimum i za Zagreb najavljuju vrhunska iznenađenja.

 

Vinistra Možda vas zanima... Istarska malvazija i teran oduševili stručnjake u Austriji i Njemačkoj Najave Labinski vinari Možda vas zanima... Labinski vinari oduševili zagrebačke vinoljupce Špajza

 

Koncept En primeura ostao je isti. Degustacija je podijeljena u dva dijela: od 13 do 16 sati rezervirana je isključivo za poslovnu publiku, a od 16 do 19 sati za širu javnost. Ulaz je kao i svake godine besplatan, no u mladim istarskim malvazijama moći će uživati samo oni koji se prijave putem linka.

Kušanje mladih malvazija bit će sjajna najava jubilarne 30. Vinistre, koja se u porečkoj dvorani Žatika održava od 10. od 12. svibnja.

Vinistra En primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Vinistra En primeur 2024. foto: Merlo De Graia

 

Završila 29. Vinistra Možda vas zanima... Vinistra u 3 dana privukla više od 10.000 posjetitelja! Špajza Predstavljena nova linija vina Livio Benvenuti Možda vas zanima... Braća Benvenuti novu liniju vina posvetila ocu Liviju Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.