Decanterov salon iduće godine u Hrvatskoj!

Decanter WWA; Merlo de Graia Decanterov salon nagrađenih hrvatskih vina, na koji će doći i brojne zvijezde svjetske vinske scene, održat će se iduće godine u Hrvatskoj, u suradnji s Vinistrom
Najveći prilog o Hrvatskoj u Decanteru ikad, Istra ponovo u fokusu. A iduće godine ponovno nam u Istru, baš kada će Vinistra slaviti svoju 30. obljetnicu, stiže najveća svjetska krema iz svijeta vina!
Vidi originalni članak

U najnovijem izdanju najpoznatijeg vinskog magazina Decantera na 14 stranica objavljen prilog "Hrvatska 2023." nastao u suradnji s Vinistrom i Hrvatskom turističkom zajednicom. Velika ljubiteljica istarskih vina s titulom Master of Wine Caroline Gilby u upravo objavljenom prilogu o Hrvatskoj najnovijeg Decantera napisala je kako sve četiri naše vinske regije zaslužuju punu pažnju, no naglasak je na Istri kao najpoznatijoj hrvatskoj vinskoj regiji.

Iznimne malvazije i terani

Gilby je cijenjena Decanterova autorica, a Istru je u ovom članku opisala kao regiju neovisnog duha, mjesto gdje se proizvode autentična vina, a istarski krajolik kao dramatičan sa srednjovjekovnim selima na brežuljcima, maslinicima i vinogradima posvuda. Gilby je posebno istaknula malvaziju istarsku kojom je zasađeno više od 55 posto istarskih vinograda s detaljnim opisom njezinog spektra - od iznimnih svježih do moćnih odležanih vina.

Uz ovu najpoznatiju autohtonu istarsku sortu posebnu pozornost posvetila je i također autohtonom teranu koji, piše, može biti i ljepotica i zvijer u jednom. "Vrhunske moderne verzije su tamno ljubičaste boje sa sočnim aromama maline i borovnice te izraženom svježinom. U aromatičnim, duboko obojenim roséima otkrit ćete pregršt živahnog, voćnog okusa", napisala je Gilby o teranima. 

Od ostalih sorti istaknula je autohtone muškate –momjanski, ružu i žuti, a osvrnula se i na merlot citirajući jednog istarskog vinara koji kaže da s njim Istra može u Ligu prvaka.

 

Vinistrino ocjenjivanje vina Caroline Gilby: "Unatoč izazovnoj, sušnoj godini, imamo vrlo lijepa vina, fantastične terane i iznimne malvazije!"

 

Najavljen dolazak Decantera u Hrvatsku

U sklopu suradnje s Vinistrom, Istra će u srpnju iduće godine biti domaćin posebnog Decanterovog salona na kojem će se predstaviti sva hrvatska nagrađena vina s Decanterovog natjecanja. Ovaj jedinstveni event ugostit će neke od najcjenjenijih vinskih stručnjaka svijeta.

 

bogata povijest Nekad su bili najbogatije selo u Istri, a sada u Markovcu osvajaju medalje za svoja vina

 

Vinistra, sretan ti 30. rođendan!

"Autori tekstova su imali potpunu neovisnost i posebno veseli njihov doživljaj Istre i istarskih vina, ali i ostalih hrvatskih vinskih regija. Ovo je još jedna potvrda da su malvazija i teran poznati istarski brendovi, a naš poluotok atraktivna vinska destinacija s nizom Decanterovih nagrada i prva u Hrvatskoj u kojoj je u svibnju održano poznato vinsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre te za iduću godinu najavio spektakularnu proslavu 30. rođendana udruge Vinistra i istoimene izložbe koja će se tradicionalno održati u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja.

Visit Istra – a wine lover's tour

Osim najpopularnije regionalne izložbe vina Decanterov prilog dao je na jednoj stranici osvrt i na proljetni Concours Mondial de Bruxelles kojem je udruga Vinistra bila sjajan domaćin i tako otvorila vrata Hrvatske ovom prestižnom ocjenjivanju. Uz Caroline Gilby o našem je vinskom poluotoku pisala i Jane Foster. Na njezinoj istarskoj ruti za ljubitelje vina našli su se Pula, Buje, Bale, Rovinj, Motovun…, dok je Simon J Woolf dao osvrt na ostale tri hrvatske regije – Dalmaciju, Bregovitu Hrvatsku, Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje.

 

veliki uspjeh Malvazija i teran na sajmu ProWein oduševili posjetitelje iz 141 zemlje! Concours Mondial de Bruxelles Na prestižnom natjecanju ocijenjeno čak 7.504 vina! dvostruko slavlje Vinarija Štampar proslavila 110 godina postojanja i novo zlato na Decanteru! vrijedno priznanje Unica Kabola iz 2019. je najbolja malvazija istarska na Decanteru! prestižne nagrade Slovenci proslavili osvojene Decantere, a slavlju se pridružili i Hrvati

 

Posjeti Gastro.hr