Špajza 15. svibnja 2023.

Na prestižnom natjecanju ocijenjeno čak 7.504 vina!

Concours Mondial de Bruxelles u Poreču
Concours Mondial de Bruxelles u Poreču foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
U Istri završen službeni dio prestižnog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles. Ocijenjeno čak 7.504 uzorka vina, među njima 220 hrvatskih i 150 istarskih vina, rezultati će biti objavljeni 23. svibnja

Svečanom ceremonijom predaje domaćinstva meksičkoj vinskoj regiji Guanajuato, u Istri je završen službeni dio natjecanja 30. Concours Mondial de Bruxelles.

"Ovo je najveći event u organizaciji Vinistre do sada i željeli smo predstaviti Istru i Hrvatsku sudionicima ocjenjivanja na najbolji način, kroz vrhunski doživljaj i obilazak vinarija i naših najvećih atrakcija. To ne bi bilo moguće bez naših partnera ali i vinara, članova Vinistre, koji su se uistinu potrudili pokazati sudionicima ocjenjivanja najbolje što imamo, naravno uz fokus na malvaziju i teran.

Istra se još jednom potvrdila kao reprezentativna vinska regija s iznimnom kvalitetom vina i prekrasnim obiteljskim vinarijama, reakcije sudionika 30. Concours Mondial de Bruxellesa su sjajne i to nas kao domaćine iznimno veseli", istaknuo je predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre Luka Rossi čestitajući guverneru meksičkog Guanajuatoa Diegu Sinhuéu Rodríguezu na domaćinstvu 2024. godine.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles u Poreču foto: Merlo De Graia

Za budućnost

"Nadam se da ste otkrili ovaj mali komadić raja, da ste se lijepo proveli nakon ocjenjivanja u dvorani Žatika i da ćete kući otići prepuni doživljaja i lijepih sjećanja te da ćete nam se ponovo vratiti u Istru i Hrvatsku. Danas kada svi pričaju o budućnosti i umjetnoj inteligenciji, možemo biti sigurni da ona nikad neće pobijediti ljude kad je proizvodnja vina u pitanju.

Uvjeren sam da će regija Guanajuato biti odličan domaćin i želim im sve najbolje u 2024., a ovim putem još jednom zahvaljujem Concours Mondial de Bruxellesu na odabiru Istre za ovogodišnje domaćinstvo", istaknuo je istarski župa Boris Miletić.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles u Poreču foto: Merlo De Graia

Od ukupno 320 ocjenjivača, 16 je bilo iz Hrvatske!

Jedno od najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja u porečku dvoranu Žatika okupilo je 320 ocjenjivača, a među njima je bilo i 16 hrvatskih sudaca, redom poznatih imena iz svijeta vina: Ivan Jug, Marijan Bubola, Ivan Damjanić, Josip Barišić, Sandi Paris, Danijela Katarinčić, Matea Jagar, Marko Krstačić, Toni Babić, Toni Batel, Filip Božić, Ana Marija Jagatić Korenika, Sanja Radeka, Saša Špiranec, Tomislav Tuđen i Josip Orišković. Oni su sa svojim kolegama koji su u Poreč pristigli iz 50 zemalja, u tri dana ocijenili čak 7.504 uzorka vina, a rezultati će biti objavljeni na službenim stranicama Concours Mondial de Bruxellesa 23. svibnja u 12 sati.

Concours Mondial de Bruxelles | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles u Poreču foto: Merlo De Graia

"Za ovako veliki događaj u Žatiku je stiglo 600 stolova, više od 500 stolica, a na njemu je tijekom tri dana radilo 50 konobara Plave Lagune te još 55 učenika srednjih škola iz Osijeka, Virovitice, Buja, Pule, Rovinja i Poreča, a na eno-gastro događanjima radili su polaznici Kuharske akademije u Plavoj Laguni, dok je u našim hotelima boravilo više od 600 sudionika ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.

Ovakav vinski event u Hrvatskoj i široj regiji još se nije dogodio, slobodno se može reći da je ovo Liga prvaka vinskog svijeta", istaknuo je Emil Perdec, menadžer hrane i pića Plave Lagune.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles u Poreču foto: Merlo De Graia

Odlična atmosfera, vrhunska organizacija

"Vrhunska organizacija, iznimno smo zadovoljni, atmosfera je odlična. Čestitao bih Vinistri i njezinim partnerima na odlično obavljenom poslu. Impresionirani smo prekrasnim istarskim vinarijama, vašim iznimnim malvazijama i teranima, atraktivnim pejzažima i ljepotom Istre. Sigurno ću dolaziti i privatno u vašu prekrasnu vinsku regiju", poručio je Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles u Poreču foto: Merlo De Graia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.