Špajza 13. lipnja 2023.

Vinarija Štampar proslavila 110 godina postojanja i novo zlato na Decanteru!

David Štampar
David Štampar foto: Terca Art/Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Štamparov pjenušac Urban White 2020. napravljen od sorte pušipel osvojio je zlato na Decanteru te je time David Štampar pokazao kako s tim vinom ima vrlo visoke ambicije. Kako nam je i obećao na slavlju - ovim pjenušcem od pušipela planira doći u sam svjetski vrh pjenušavih vina!

Kad god dođemo na Mađerkin breg David Štampar tamo izmisli još nešto novo! Svaki put ta genijalna lokacija je sve bolje uređena - uživa se u odličnom pogledu, ali i vrhunskim vinima vinarije Štampar. Za one koji ne znaju Mađerkin breg je genijalna lokacija u Međimurju, brdo na kojem svoje vinograde imaju dvije odlične tamošnje vinarija - Štampar i Cmrečnjak, a pogled seže sve do Slovenije (koja je vrlo blizu) pa i Austrije, Mađarske...

 | Author: Terca Art/Vinart David Štampar s bakom Anom ugasio je svjećice na slavljeničkoj torti foto: Terca Art/Vinart  | Author: Terca Art/Vinart Fenomenalni Štampar Urban White 2020. foto: Terca Art/Vinart

Upravo svima nama draga Mađerka bila je lokacija za slavlje vinarije Štampar s dva sjajan povoda - 110 godina obiteljske vinarije, ali i sjajne vijesti iz Londona. Naime, upravo tog dana Decanter je proglasio dobitnike medalja na najprestižnijem ocjenjivanju vina, Decanter World Wine Awards (DWWA), a upravo Štamparov glasoviti pjenušac od pušipela - Urban White 2020. našao se među osvajačima zlata!

 | Author: Terca Art/Vinart David Štampar foto: Terca Art/Vinart

"Naša vinarija možda nije baš kao neka razvikana talijanska ili francuska, ali smo jako ponosni na sve što smo postigli. Naša obitelj oduvijek se bavila poljoprivredom, a evo od 90-ih godina nadalje intenzivno smo se počeli prebacivati na vinogradarstvo i vinarstvo.

Jako sam sretan što sam dobio priliku sve ovo naslijediti i voditi obiteljsku vinariju što je danas ujedno i teret, ali mislim da imamo jedan dobar, pravi smjer, te da smo u zdanje 2, 3 godine dokazali ono što ja već 10, 20 godina govorim, a to je da su pušipel i sauvignon dvije sorte koje u Međimurju daju najbolje rezultate. Razlog tomu su ovi bregi ovdje, a posebno ova mikrolokacija koja daje izvrsne rezultate.

Evo već drugi put s pjenušcem od pušipela osvajamo zlato na Decanteru, a obećajem vam da će taj pjenušac u budućnosti doseći sam svjetski vrh! Svima se zahvaljujem na potpori, a posebno obitelji, zaposlenici", rekao je razdragani David Štampar.

 

Gala Pušipel Možda vas zanima... Večer posvećena pušipelu, svestranoj vinskoj sorti Špajza

 

 | Author: Terca Art/Vinart David Štampar foto: Terca Art/Vinart  | Author: Terca Art/Vinart Odlična gastro ponuda foto: Terca Art/Vinart  

Veliki je to uspjeh za vinariju Štampar čiji je pjenušac Urban White iz berbe 2020. bio jedini pjenušac iz Hrvatske sa zlatnim odličjem, a veliki je to uspjeh i za pjenušava vina iz Hrvatske, jer se do sada nitko drugi nije uspio okititi takvim priznanjem. Samo je još jedno zlato u povijesti ovog natjecanja otišlo u Hrvatsku za pjenušac, ali opet u vinariju Štampar za isto vino, Urban White, prije četiri godine na izdanju DWWA 2020. Vinarija Štampar je ponavljanjem velikog uspjeha dobila nedvojbenu potvrdu da njihov pjenušac spada na sam vrh pjenušave produkcije Hrvatske.

 | Author: Terca Art/Vinart David Štampar i obitelj foto: Terca Art/Vinart  | Author: Terca Art/Vinart Vinarija Štampar proslavila je 110. rođendan foto: Terca Art/Vinart

Začetak 110 godina dugačkog puta krenuo je u mjestu Sv. Urban na broju 2, 27. lipnja 1913. godine, a osnivači su bili Ištvan Grabar i Andraš Novak. Desetak godina kasnije u posjed vinarije i vinograda Novakovih došla je prva generacija obitelji Štampar. Počeli su sa svega tri tisuće trsova, vino su proizvodili u malom podrumu i na staroj preši, i desetljećima je vinarstvo bilo samo dodatni prihod obitelji.

 

Spot the Sauvignon Možda vas zanima... Proljeće je idealno vrijeme za međimurski sauvignon! Špajza

 

 | Author: Terca Art/Vinart Ivan Goričanec i David Štampar foto: Terca Art/Vinart

Pravi uzlet vinarije je počeo kada je Bojan Štampar, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, počeo širiti vinograde i posvećivati se vinarstvu kao glavnom izvoru prihoda. Pod budnim okom bake Ane, koja je na proslavi zajedno s unukom Davidom zarezala slavljeničku tortu, i zajedno sa suprugom Danicom nastavljaju sadnju i ulaganja u podrum. Imaju tri sina, Benjamina, Franju i Davida. Godine 2014., kao zadnju akviziciju kupuju terasaste vinograde na Mađerkinom bregu i ujedno u otprilike u isto vrijeme rukovođenje vinarijom preuzima jedan od tri sina, David Štampar.

 | Author: Terca Art/Vinart Odlična atmosfera na Mađerkinom bregu foto: Terca Art/Vinart

U eri Davida Štampara koja je, usuđujemo se tvrditi, tek otpočela, postignuti su najveći tržišni uspjesi poput spomenutih na ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards, ali i na drugim natjecanjima. Kad ga pitamo što planira s vinarijom u idućih 110 godina, David skromno i samozatajno, uz zagonetni smiješak, odgovara: "Budete videli, imam još puno planova, neka još malo ostanu tajna". A sigurni smo da će nas već u bližoj budućnosti iznenaditi odličnim novim vinima, baš kao i novitetima na svima nam dragoj Mađerki.

 | Author: Terca Art/Vinart David Štampar foto: Terca Art/Vinart  | Author: Terca Art/Vinart Vinarija Štampar proslavila je 110. rođendan foto: Terca Art/Vinart

 

Nevena Rendeli Vejzović Možda vas zanima... Vrhunski pušipeli u Štrigovu privukli brojne vinoljupce Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.