Špajza 18. svibnja 2023.

Vrhunski pušipeli u Štrigovu privukli brojne vinoljupce

Nevena Rendeli Vejzović
I Nevena Rendeli Vejzović voli pušipel foto: Nikola Zoko
gastro postao gastro.24sata.hr
Urbanovo se nastavlja Tjednom otvorenih podruma od 19. do 20. svibnja, a sudjeluju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković

Tradicionalno svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu manifestacije Urbanovo, koja se proteklog vikenda održala već 22. put! Mjesto radnje bila je ponovno Štrigova, pitoreskna vinorodna općina u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači i ljubitelji i poznavatelji vina kako bi tijekom vikenda u fokus stavili pušipel – autohtonu vinsku sortu i zaštićeni brend koji se pakira u posebno dizajniranim bocama i poslužuje u posebnoj čaši.

 | Author: Nikola Zoko Urbanovo foto: Nikola Zoko  | Author: Nikola Zoko Urbanovo - međimurski vinari foto: Nikola Zoko

Festival pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina koje svakako valja doživjeti, a ove godine se predstavlja više od 20 vinarija među kojima su Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković.

"Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače", rekao je Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae, organizatora ove manifestacije.

 | Author: Nikola Zoko Robert Horvat foto: Nikola Zoko

Ove godine je županija partner bila Šibensko-kninska županija, a paralelno s festivalom održana je i izložba “Vino na granici/Vino na meji” u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi. Iskoristite vikend, krenite u Međimurje! Manifestacija Urbanovo održava se 22. put i mjesto je susreta proizvođača i potrošača vina.

 | Author: Nikola Zoko Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje pokazao je sommelier Tomo Jakopović foto: Nikola Zoko

Posebno je zanimljiv bio Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg su restorani uključeni u projekt nudili hranu sljubljenu s međimurskim vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda, tri vina). A kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje pokazao je sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući & wine campu Hažić otkrivajući sve tajne pušipela, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hadžić pokazala je kako se uz pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i drugi kolači koje je pripremila od domaćih jabuka sa svog imanja.

 | Author: Nikola Zoko Pušipel voli i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić foto: Nikola Zoko

Urbanovo se nastavlja Tjednom otvorenih podruma od 19. do 20. svibnja, a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković.

 | Author: Nikola Zoko Urbanovo foto: Nikola Zoko

Ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda u nedjelju 28. svibnja. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.