Od štrudle od vrganja do slatke štrudle s pivom

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Štrudlafest
Naše bake znale su tajnu dobre štrudle i vrhunskog vučenog tijesta, a sada se sve više ljubitelja štrudle, te fine slastice, trudi obnoviti njihovo znanje. Ako voliš štrudle, nemoj zaobići Jaškovo, selo štrudle, u kojem se od 1. do 3. rujna održava Štrudlafest
Vidi originalni članak

Ljubitelji slastica spremite se za najslađi događaj godine! 8. Štrudlafest održat će se od 1. do 3. rujna u Jaškovu – selu štrudle, poznatom po postavljanju svjetskog Guinnessovog rekorda u dužini štrudle prije 8 godina. Ove godine Štrudlafest, nakon 3 godine pauze, ponovno organizira natjecanje u izradi tradicionalne štrudle, koju će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od gastronomskih znalaca.

 

Kad zamirišu fini kolači Štrudla od šljiva i bijelog vina – 'opijeni' smo od sreće!

 

Najslađe natjecanje

Natjecanje će se održati subotu, 2. rujna. Tema ovogodišnjeg natjecanja u pripremi najbolje štrudle je osvježavajuća kombinacija jabuka i grožđa, koja je postala simbol Jaškova nakon postavljanja Guinnessova rekorda.

Cilj natjecanja nije samo pobjeda, već i popularizacija izrade domaće štrudle prema starinskim tehnikama koje su nas učile naše bake. Doživite pravu čaroliju ručno rađenog vučenog tijesta, koje se ispunjava slatkim nadjevom od voća i drugih ukusnih sastojaka. Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada bit će u 13:00 sati.

Čarobna štrudla s vrganjima blogerice Kasandre Draganić

Osim natjecanja u pripremanju najbolje štrudle drugog dana festivala, u subotu 2. rujna, posjetitelje čeka bogat program iz kojeg izdvajamo vođenu šetnju ‘Štrudla step by step’, piknik Štrudlomanijak te radionicu keramike ‘Oslikaj svoj tanjurić za štrudlu’, kao I brojne aktivnosti za najmlađe ljubitelje štrudle.

U subotu će se održati i dvije slasne radionice na glavnoj pozornici. Prva, nazvana 'Štrudla s vrganjima' by Vilicom kroz Hrvatsku, u Jaškovo dovodi gastro blogericu Kasandru Draganić koja će posjetiteljima otkriti sve tajne jela kojim je osvojila Domagoja Jakopovića Ribafisha. Peći će se i 'Teslina štrudla', a kakva je to štrudla posjetiteljima će otkriti predstavnici Nikola Tesla Experience Centra Karlovac.

Za štrudlomanijake

Prvog dana Štrudlafesta, u petak 1. rujna, na programu je također vođena šetnja ‘Štrudla step by step’, ali i zanimljiv gastro show na temu štrudle jaškovskog baruna, potom Štrudla pub kviz by Krešimir Sučević Međeral ili pak koncert Luke Nižetića.

Trećeg dana Štrudlafesta, u nedjelju 3. rujna, peći će se slatka štrudla s pivom, ali i ona slana s janjetinom. A siti i zadovoljni posjetitelji na kraju dana moći će se opustiti uz akustičan koncert Filipa Rudana. Također, najavljene su za nedjelju i brojne zanimljive radionice za najmlađe.

Za one nestrpljive, donosimo recept za štrudlu jaškovskog baruna, koju će se, uz ostale štrudle, moći kušati na ovogodišnjem Štrudlafestu.

Štrudla jaškovskog baruna

Sastojci - za tijesto:

  • 480 g brašna
  • 300 ml ulja
  • 20 g soli
  • 300 ml vode

Sastojci - za nadjev:

  • 1,4 kg jabuka
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g grožđica
  • 240 g šećera
  • 120 g vanilin šećera
  • 10 g cimeta
  • 100 g krušnih mrvica

Sastojci - za umak:

  • mlijeko
  • puding od vanilije
  • šećer

Sastojci - za dekoraciju:

  • mljeveni orasi
  • menta
  • rum (po želji)

 

Forking Croatia Plitvička štrudla na slano - s mesom i sirom!

 

Postupak:

  1. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto za štrudlu koje treba odstajati oko 30 minuta.
  2. Nakon 30 minuta razvaljaj tijesto i namaži ga uljem te pusti da tijesto 2-3 minute upija ulje.
  3. Za to vrijeme pripremi nadjev: jabuke oguli i naribaj i u posudu dodajte šećer, vanilin šećer te cimet. Izmiješaj sve sastojke.
  4. Prstima razvuci tijesto što je više moguće.
  5. Na razvučeno tijesto, na polovicu, stavi krušne mrvice. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice stisni među dlanovima da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta.
  6. Na jabuke pospi orahe i grožđice koje po želji prethodno možeš natopiti u rumu.
  7. Zarolaj štrudlu.
  8. Štrudlu stavi u lim za pečenje prethodno premazan uljem i peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
  9. Dok se štrudla peče, pripremi topli umak od vanilije.
  10. Štrudlu pospi šećerom u prahu, prelij umakom, ukrasi mljevenim orasima i mentom i posluži dok je još topla.

 

50 shades of hunger Neodoljiva štrudla od šumskog voća i griza evergreen Štrudl od jabuka: Jednostavno do savršenstva! ŠtrudlaFest: Najpopularniji hrvatski kolač napokon je dobio svoj festival!

 

Posjeti Gastro.hr