Kolumne 02. veljače 2019.

Plitvička štrudla na slano - s mesom i sirom!

foto: Zvonimir Ferina
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovci Forking Croatia otkrivaju vam još jedan gotovo zaboravljen recept, ovog puta za slanu plitivičku pitu...

Neki sam se dan sjetila plitvičke štrudle. Desert koji me oduševio na Štrudlafestu koji smo ljetos posjetili bio mi je savršena baza za susret s ljutim umacima koji sam planirala razmišljajući o ovoj piti...

Naime, u ovu štrudlu se može ukomponirati tri različita punjenja, i to ona slatka. Znamo svi da su mi ipak draža slana jela pa sam odlučila napraviti svoju verziju slane plitvičke štrudle. Za ovaj prvi put sam se odlučila za dva punjenja, mesno i ono sa svježim sirom.

 

Možda vas zanima... Cernički ćupteti - savršen spoj prhkog tijesta i aromatične svinjetine Špajza

 

Mesni je ovdje da na njega možemo dodati ljutog umaka po želji, a svježi sir je tu da nakon što pretjeramo, ublažimo ljutinu u ustima.

 

Možda vas zanima... Hladetina - znate li kako se priprema slasni mesni žele? Kolumne

 

Još divnih recepata iz kuhače Kasandre i Zvonimira potražite na blogu Forking Croatia, Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Za pripremu tijesta će vam trebati:

  • 0,5 kg glatkog brašna
  • 0,2 l tekućeg jogurta
  • 1 suhi kvasac
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • sol
  • 0,1 l ulja
  • 0,1 l mlijeka

Nadjev:

  • 400 grama mljevenog mesa
  • 100 grama slanine
  • 1 manja glavica luka
  • dva češnja češnjaka
  • sol, papar
  • začinsko bilje (bosiljak, ružmarin, peršin)
  • crvena paprika
  • 200 grama goude
  • masnoća po potrebi
  • 150 grama svježeg sira
  • jedno jaje
  • sol
  • (kiselo vrhnje ako je sir jako suh)

Kao što sam rekla, plitvičku štrudlu sam jela samo jednom, na Štrudlafestu, sa slatkim nadjevom i to višnjom i Nutellom. Bila je prefina i već dugo razmišljam da je probam napraviti i za naš blog, no još nije u svojoj slatkoj varijanti došla na red. Zato će ova slana biti dobar prvi pokušaj.

Sve sastojke za tijesto sam dodala u zdjelu i prepustila miješanje kuhinjskom robotu. Dugo mi je trebalo da se naviknem na to da muku koja se mora proći kad se ručno mijesi tijesto prepustim aparatu, no uspjela sam se naviknuti. Ipak kad zaključim da je tijesto dobro obrađeno u mikseru, još ga moram malo provući kroz ruke da se uvjerim da je spremno za dalje.

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Tako sam i ovaj put napravila te sam spremno tijesto ostavila da se diže kojih sat vremena na toplom dok sam ja pripremala nadjeve.

Prvo sam popržila sitno sjeckanu slaninu i dodala joj luk isjeckan na kockice te češnjak. Kad je luk postao staklast i smeđe boje, dodala sam meso i crvenu papriku. Dinstala sam dok meso nije bilo gotovo, dodala sol i papar te sitno sjeckano začinsko bilje.

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina Pustila sam da se ohladi, a za to vrijeme sam napravila nadjev od svježeg sira tako da sam samo pomiješala sir s jednim jajetom i posolila po ukusu.

Taman je prošlo dovoljno vremena i mogla sam krenuti razvlačiti tijesto. Pošto je ovo neko poluvučeno poludizano tijesto, prvo sam ga malo razvukla valjkom za tijesto i onda bogato premazala uljem i pustila par minuta. Nakon toga sam ga rukama razvukla baš poput vučenog tijesta za štrudle, na željenu veličinu i debljinu.

Za to vrijeme se ohladio nadjev od mljevenog mesa i mogla sam u njega dodati naribanu goudu.

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Malo sam imala problema s postavljanjem nadjeva na tijesto pa sam ga selila nekoliko puta dok nisam našla savršenu točku koja će mi dozvoliti sve daljnje radnje pa eto, nisam bila baš najurednija. Oprostit ćete mi, pošto sam se s ovom štrudlom baš igrala i isprobavala.

U svakom slučaju, pozicija nadjeva je takva da dva reda budu odvojena i dovoljno odmaknuta od lijeve strane "plahte" tijesta dovoljno da tu lijevu stranu možemo preklopiti preko tih dva nadjeva.

S desne strane također mora ostati dovoljno mjesta da nakon što rupu popunimo trećim nadjevom, možemo zatvoriti štrudlu tim dijelom tijesta.

Znači, dva reda mljevenog mesa, i između njih, nakon što tijesto preklopimo, dolazi treći nadjev od svježeg sira.

Zanimljiv način motanja i beskonačno puno mogućnosti. Već planiram sljedeću štrudlu s tri vrste nadjeva.

Kad sam zamotala štrudlu probola sam je na par mjesta. Rado bih vam rekla da sam ga probola štapićima za ražnjiće, no nisam jer ih nisam imala pa je poslužio i termometar za meso.

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Premazala sam štrudlu mješavinom vode i ulja i stavila da se peče na 175 °C cca pola sata.

Dugo se činilo tih pola sata, moram priznati, dok sam strepila kako će ispasti. Srećom, nije bilo potrebe za tim. Štrudla je ispala odlično za prvi put. Naravno, imam neke tehničke stvari koje ću sljedeći put popraviti i voljela bih dodati još jedno punjenje, no sama ideja i konačan rezultat su bili odlični, ako je suditi po tome da se sve pojelo.

 

Možda vas zanima... Salata od lignji i krumpira i jedan slasni kanadski specijalitet Kolumne

 

Pa eto, u slast!

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina  | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.