Špajza Tražimo Gastro zvijezde 1578 prikaza 09. studenoga 2018.

Cernički ćupteti - savršen spoj prhkog tijesta i aromatične svinjetine

Lidija Lončarić
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelo s kojim su predstavili sebe, pa su tako Kasandra i Zvonimir s bloga Forking Croatia, koji se natječu u kategoriji Tradicionalna hrana,donijeli fantastične cerničke ćuptete.

Možda do sada niste upoznali divne okuse cerničkih ćupteta, baš kao ni mi, no ovi su zalogaji stvoreni za baš svaku priliku te svojim okusima osvajaju na prvu.

 

Možda vas zanima... Meetup blogera: Jelima do titule Gastro zvijezde Špajza

 

Najprije su oduševili naše blogere Kasandru i Zvonimira s bloga Forking Croatia, a zatim ih je dvojac odlučio podijeliti i s ostatkom finalista na Gastro meetup druženju. Ne moramo ni reći kakav su hit postigli neodoljivim okusima kobasice sa začinima i češnjakom upakiranom u fino, prhko pecivo.

 

Možda vas zanima... Kako su se naši blogeri proveli na #gastrozvijezda meetupu-u Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Potrebno vam je:

  • 600 grama svinjske plećke
  • 400 grama carskog mesa
  • 3 češnja češnjaka
  • sol, papar
  • crvena paprika, ljuta i slatka

Tijesto:

  • 600 grama glatkog brašna
  • pola kocke svježeg kvasca
  • dva prstohvata soli
  • 2 dcl mlijeka
  • 1,5 dcl bijelog vina
  • 1,5 dcl otopljene svinjske masti

Postupak pripreme:

  1. Krenuli smo od pripreme smjese nalik onoj za kobasice. Za vrijeme kolinja tog mesa imate, ali pošto nama još nije to vrijeme, morali smo napraviti svoju smjesu. Samljeli smo meso, možda malo presitno, sljedeći put ću svakako gledati da bude malo krupnije. U meso sam ugurala i tri češnja češnjaka prilikom mljevenja (ne bi ni četvrti bio na odmet sljedeći put) da se odmah sjedini s mesom.
  2. Začinila sam soli i paprom te crvenom paprikom, što onom slatkom što ljutom. I tu sam mogla još malo pretjerati, tako da, velikodušno s ljutinom i slanoćom. Nećete promašiti.
  3. Sve fino dobro promiješajte da začini obgrle svaki komadić mesa. Meso je malo odstajalo tako lijepo začinjeno, a ja sam se bacila na pripremu tijesta.
  4. Nadam se da ste primijetili da u ovo tijesto ide vino. Jer ja jesam i oduševila sam se. Kako to obično ide, u toplom mlijeku sam otopila pola kocke svježe germe i dodala mu malo šećera i brašna i pustila na toplom da raste dok sam otapala svinjsku mast i pripremila vino. Imala sam nešto mirisnog traminca taman da nešto upadne u tijesto a nešto u moju čašu.
  5. U prosijano brašno sam dodala dva tri prstohvata soli, dignutu germu i mlijeko i krenula mijesiti dodajući otopljenu mast i vino. 
  6. Pažljivo dodajte tekućinu, malo po malo. U originalnom receptu su bile i veće količine mast i vina i manje brašna no ja sam dodala više brašna i morala smanjiti tekućinu dok se napravilo savršeno tijesto pa sam recept tome i prilagodila.
  7. Ne treba se čekati da se tijesto digne već ga odmah valjamo na debljinu od pola centimetra i režemo na kvadrate 5*5.
  8. Na svaki kvadrat stavimo pola žlice mesa. I tu smo bili malo velikodušniji pa smo ipak dodali malo više.
  9. Pripremila sam protvan za pečenje, namazala ga obilno svinjskom masti i u njega slagala u rukama oblikovane jastučiće sreće u obliku ćupteta.
  10. Smotala sam ih kao paketiće, privukla krajeve kvadratića u sredinu svjesna toga da će se prilikom pečenja proširiti. Također sam ih u protvan stavljala tik jedan do drugog, da se malo dodiruju ali da imaju dovoljno mjesta za rast. Tako kaže recept, tako sam i napravila.
  11. Nakon što sam popunila cijeli protvan, bilo je vrijeme za trenutak istine. Pećnicu sam zagrijala na 200°C i ubacila ćuptete te smanjila temperaturu na 185°C. Tako su se pekli otprilike 40-ak minuta. I ovdje svakako provjeravajte kako izgledaju, moraju lijepo porumeniti. Pećnice se razlikuju i možda će vašima trebati manje ili više. Bolje spriječiti nego liječiti, nije teško provjeriti.

Dobar tek!

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.