Kombinacija šljiva i vina toliko je dobra da se pitamo zašto je češće ne pripremamo. I dok su šljive kraljice brojnih likera i deserta, vino im daje dozu aromatičnosti rezerviranu samo za odrasle.
I dok se mogu pronaći brojne slastice koje sljubljuju šljive i crno vino, bilo da se radi o čokoladnim desertima ili se vino može samo poslužiti uz posne kolačiće od šljiva – ovaj put smo spojili šljive s bijelim vinom.
Sjajni recept za savijaču sigurno će oduševiti sve tvoje goste jer je bogato napunjen sastojcima i topi se u ustima.
Štrudla od šljiva i bijelog vina
Sastojci:
Za tijesto:
- 4 lista tijesta za štrudlu (savijaču)
Za nadjev:
- 1 kg očišćenih šljiva
- 4 jaja
- 5 kapljica arome ruma
- 100 g nastrugane smjese marcipana
- 100 g naribanih badema
- 50 g glatkog brašna
Za premazivanje i posipanje:
- malo otopljenog maslaca
- malo šećera u prahu
Za pjenu od mladog bijelog vina:
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 2-3 žlice šećera
- 150 ml mladog bijelog vina
Priprema:
- Šljive nareži na sitno i stavi sa strane. Ručnom miješalicom (lopaticama) kremasto istuci (3 minute) jaje s aromom i marcipanom. Dobro promiješaj bademe i brašno, dodaj smjesi i umiješaj.
- Dva lista tijesta premaži s malo maslaca, pa ih jedan na drugi položi na kuhinjski ubrus. Rasporedi polovicu smjese, ostavivši pritom slobodan rub od 4 cm.
- Polovicu od šljiva koju si stavila sa strane rasporedi po nadjevu. Rubove listova presavij prema unutra za nadjev, pa uz pomoć kuhinjske krpe od dolje prema gore namotaj savijaču. Sa spojem prema dolje položi na namašćeni lim za kolače.
- Za drugu savijaču ponovi postupak još jednom. Obje savijače premaži s malo maslaca. Lim za kolače stavi u donju polovicu zagrijane pećnice. Savijača se treba peći na cca 180 stupnjeva oko 30 minuta.
- Za pjenu stavi sve sastojke u posudu i kremasto istuci u vrućoj vodenoj kupelji. Štrudlu pospi šećerom u prahu i posluži sa šlagom.
Savjet više!
Marcipan sastruži strugalicom za povrće.
Pjena je ukusna i ako ju pripremiš s nekim pjenušavim vinom.