gastro postao
                                            
                                        
                                    Na trećem gastro meetup-u mijesili smo tijesta, kuhali čaj i kavu, a sve smo dodatno začinili kvalitetnim vinima i domaćim ginom. Negdje između svega toga naš bloger Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju pripremio nam je čak dva jela od dizanog tijesta - slatko i slano.
                                
                                
                                    
                                
                                Aromatični pužići s pestom od bosiljka ili savijača od dizanog tijesta s nadjevom od suhih šljiva, odluka nam je zbilja teško pala. Na kraju smo isprobali obje varijante Vedranovog dizanog tijesta i ovaj recept svakako odlučili isprobati kod kuće.
U nastavku donosimo recept za oba specijaliteta blogera Začinjeno s ljubavlju, a tu je video koji će vam najbolje dočarati kako nam je na samom meetup-u bilo.
 
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 150 ml mlijeka
 - 1 zlica šećera
 - Pola svježeg kvasca
 - 500 g glatkog brašna
 - 100 ml tekućeg jogurta
 - 1/2 praška za pecivo
 - 1 jaje
 - sol
 - ulje
 
Za nadjev od suhih šljiva:
- 300 g suhih šljiva
 - 2-3 zlice šećera
 - šećer u prahu za posipanje
 
Za pesto za rolice:
- 50 g svježeg bosiljka
 - 2 režnja češnjaka
 - 100 ml maslinovog ulja
 - parmezan
 
Postupak pripreme:
- Od navedenih sastojaka koje zamijesiti tijesto tako da najprije u toplom mlijeku sa šećerom razmrvimo kvasac i pustimo ga 10-ak minuta da proradi.
 - Dodamo u ostale sastojke koje smo sjedinili. Ostavimo na toplom 30-ak minuta da tijesto malo proradi i naraste. Podijelimo na pola.
 - Jednu polovicu razvaljamo pravokutno na pola centimetra debljine i premažemo s pestom. Za pesto samo smiksamo sve sastojke. Zarolamo i režemo nožem na okrugle komade debljine 3-4 centimetra.
 - Slažemo u pleh i pustimo 15-ak minuta da malo narastu.
 - Prije pečenja ih pospemo s još malo parmezana. U zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pečemo cca 30 min, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
 - Drugu polovicu isto tako razvaljamo pravokutno, ali malo deblje, cca 1 cm i premažemo sa suhim šljivama koje smo prethodno malo "prodinstali" na tavi sa šećerom i 1/2 dl vode kako bi omekšale (cca 5-7 minuta) zarolamo, stavimo u pleh i premažemo s razmućenim jajetom.
 - Pečemo cca pola sata na 200. Kad je gotova štruca posipamo ju šećerom u prahu i poslužimo.
 
Dobar tek!