Špajza 24. listopada 2018.

Jedno tijesto, dva recepta: Rolice s pestom i savijača od šljiva

foto: Zvonimir Ferina
gastro postao gastro.24sata.hr
Na trećem gastro meetup-u mijesili smo tijesta, kuhali čaj i kavu, a sve smo dodatno začinili kvalitetnim vinima i domaćim ginom. Negdje između svega toga naš bloger Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju pripremio nam je čak dva jela od dizanog tijesta - slatko i slano.

Aromatični pužići s pestom od bosiljka ili savijača od dizanog tijesta s nadjevom od suhih šljiva, odluka nam je zbilja teško pala. Na kraju smo isprobali obje varijante Vedranovog dizanog tijesta i ovaj recept svakako odlučili isprobati kod kuće. 

 

Možda vas zanima... Treći gastro blog meetup u znaku tijesta, kave, dobrih mirisa i okusa Špajza

 

U nastavku donosimo recept za oba specijaliteta blogera Začinjeno s ljubavlju, a tu je video koji će vam najbolje dočarati kako nam je na samom meetup-u bilo.
 

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 150 ml mlijeka
  • 1 zlica šećera
  • Pola svježeg kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • 100 ml tekućeg jogurta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jaje
  • sol
  • ulje

Za nadjev od suhih šljiva:

  • 300 g suhih šljiva
  • 2-3 zlice šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Za pesto za rolice:

  • 50 g svježeg bosiljka
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • parmezan

Postupak pripreme:

  1. Od navedenih sastojaka koje zamijesiti tijesto tako da najprije u toplom mlijeku sa šećerom razmrvimo kvasac i pustimo ga 10-ak minuta da proradi.
  2. Dodamo u ostale sastojke koje smo sjedinili. Ostavimo na toplom 30-ak minuta da tijesto malo proradi i naraste. Podijelimo na pola. 
  3. Jednu polovicu razvaljamo pravokutno na pola centimetra debljine i premažemo s pestom. Za pesto samo smiksamo sve sastojke. Zarolamo i režemo nožem na okrugle komade debljine 3-4 centimetra.
  4. Slažemo u pleh i pustimo 15-ak minuta da malo narastu.
  5. Prije pečenja ih pospemo s još malo parmezana. U zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pečemo cca 30 min, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  6. Drugu polovicu isto tako razvaljamo pravokutno, ali malo deblje, cca 1 cm i premažemo sa suhim šljivama koje smo prethodno malo "prodinstali" na tavi sa šećerom i 1/2 dl vode kako bi omekšale (cca 5-7 minuta) zarolamo, stavimo u pleh i premažemo s razmućenim jajetom.
  7. Pečemo cca pola sata na 200. Kad je gotova štruca posipamo ju šećerom u prahu i poslužimo.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.