gastro postao
Na trećem gastro meetup-u mijesili smo tijesta, kuhali čaj i kavu, a sve smo dodatno začinili kvalitetnim vinima i domaćim ginom. Negdje između svega toga naš bloger Vedran s bloga Začinjeno s ljubavlju pripremio nam je čak dva jela od dizanog tijesta - slatko i slano.
Aromatični pužići s pestom od bosiljka ili savijača od dizanog tijesta s nadjevom od suhih šljiva, odluka nam je zbilja teško pala. Na kraju smo isprobali obje varijante Vedranovog dizanog tijesta i ovaj recept svakako odlučili isprobati kod kuće.
U nastavku donosimo recept za oba specijaliteta blogera Začinjeno s ljubavlju, a tu je video koji će vam najbolje dočarati kako nam je na samom meetup-u bilo.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 150 ml mlijeka
- 1 zlica šećera
- Pola svježeg kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 100 ml tekućeg jogurta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 jaje
- sol
- ulje
Za nadjev od suhih šljiva:
- 300 g suhih šljiva
- 2-3 zlice šećera
- šećer u prahu za posipanje
Za pesto za rolice:
- 50 g svježeg bosiljka
- 2 režnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- parmezan
Postupak pripreme:
- Od navedenih sastojaka koje zamijesiti tijesto tako da najprije u toplom mlijeku sa šećerom razmrvimo kvasac i pustimo ga 10-ak minuta da proradi.
- Dodamo u ostale sastojke koje smo sjedinili. Ostavimo na toplom 30-ak minuta da tijesto malo proradi i naraste. Podijelimo na pola.
- Jednu polovicu razvaljamo pravokutno na pola centimetra debljine i premažemo s pestom. Za pesto samo smiksamo sve sastojke. Zarolamo i režemo nožem na okrugle komade debljine 3-4 centimetra.
- Slažemo u pleh i pustimo 15-ak minuta da malo narastu.
- Prije pečenja ih pospemo s još malo parmezana. U zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva pečemo cca 30 min, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Drugu polovicu isto tako razvaljamo pravokutno, ali malo deblje, cca 1 cm i premažemo sa suhim šljivama koje smo prethodno malo "prodinstali" na tavi sa šećerom i 1/2 dl vode kako bi omekšale (cca 5-7 minuta) zarolamo, stavimo u pleh i premažemo s razmućenim jajetom.
- Pečemo cca pola sata na 200. Kad je gotova štruca posipamo ju šećerom u prahu i poslužimo.
Dobar tek!