Ljubitelji slastica spremite se za najslađi događaj godine! 8. Štrudlafest održat će se od 1. do 3. rujna u Jaškovu – selu štrudle, poznatom po postavljanju svjetskog Guinnessovog rekorda u dužini štrudle prije 8 godina. Ove godine Štrudlafest, nakon 3 godine pauze, ponovno organizira natjecanje u izradi tradicionalne štrudle, koju će ocjenjivati stručni žiri sastavljen od gastronomskih znalaca.
Najslađe natjecanje
Natjecanje će se održati subotu, 2. rujna. Tema ovogodišnjeg natjecanja u pripremi najbolje štrudle je osvježavajuća kombinacija jabuka i grožđa, koja je postala simbol Jaškova nakon postavljanja Guinnessova rekorda.
Cilj natjecanja nije samo pobjeda, već i popularizacija izrade domaće štrudle prema starinskim tehnikama koje su nas učile naše bake. Doživite pravu čaroliju ručno rađenog vučenog tijesta, koje se ispunjava slatkim nadjevom od voća i drugih ukusnih sastojaka. Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada bit će u 13:00 sati.
Čarobna štrudla s vrganjima blogerice Kasandre Draganić
Osim natjecanja u pripremanju najbolje štrudle drugog dana festivala, u subotu 2. rujna, posjetitelje čeka bogat program iz kojeg izdvajamo vođenu šetnju ‘Štrudla step by step’, piknik Štrudlomanijak te radionicu keramike ‘Oslikaj svoj tanjurić za štrudlu’, kao I brojne aktivnosti za najmlađe ljubitelje štrudle.
U subotu će se održati i dvije slasne radionice na glavnoj pozornici. Prva, nazvana 'Štrudla s vrganjima' by Vilicom kroz Hrvatsku, u Jaškovo dovodi gastro blogericu Kasandru Draganić koja će posjetiteljima otkriti sve tajne jela kojim je osvojila Domagoja Jakopovića Ribafisha. Peći će se i 'Teslina štrudla', a kakva je to štrudla posjetiteljima će otkriti predstavnici Nikola Tesla Experience Centra Karlovac.
Za štrudlomanijake
Prvog dana Štrudlafesta, u petak 1. rujna, na programu je također vođena šetnja ‘Štrudla step by step’, ali i zanimljiv gastro show na temu štrudle jaškovskog baruna, potom Štrudla pub kviz by Krešimir Sučević Međeral ili pak koncert Luke Nižetića.
Trećeg dana Štrudlafesta, u nedjelju 3. rujna, peći će se slatka štrudla s pivom, ali i ona slana s janjetinom. A siti i zadovoljni posjetitelji na kraju dana moći će se opustiti uz akustičan koncert Filipa Rudana. Također, najavljene su za nedjelju i brojne zanimljive radionice za najmlađe.
Za one nestrpljive, donosimo recept za štrudlu jaškovskog baruna, koju će se, uz ostale štrudle, moći kušati na ovogodišnjem Štrudlafestu.
Štrudla jaškovskog baruna
Sastojci - za tijesto:
- 480 g brašna
- 300 ml ulja
- 20 g soli
- 300 ml vode
Sastojci - za nadjev:
- 1,4 kg jabuka
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g grožđica
- 240 g šećera
- 120 g vanilin šećera
- 10 g cimeta
- 100 g krušnih mrvica
Sastojci - za umak:
- mlijeko
- puding od vanilije
- šećer
Sastojci - za dekoraciju:
- mljeveni orasi
- menta
- rum (po želji)
Postupak:
- Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto za štrudlu koje treba odstajati oko 30 minuta.
- Nakon 30 minuta razvaljaj tijesto i namaži ga uljem te pusti da tijesto 2-3 minute upija ulje.
- Za to vrijeme pripremi nadjev: jabuke oguli i naribaj i u posudu dodajte šećer, vanilin šećer te cimet. Izmiješaj sve sastojke.
- Prstima razvuci tijesto što je više moguće.
- Na razvučeno tijesto, na polovicu, stavi krušne mrvice. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice stisni među dlanovima da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta.
- Na jabuke pospi orahe i grožđice koje po želji prethodno možeš natopiti u rumu.
- Zarolaj štrudlu.
- Štrudlu stavi u lim za pečenje prethodno premazan uljem i peci u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
- Dok se štrudla peče, pripremi topli umak od vanilije.
- Štrudlu pospi šećerom u prahu, prelij umakom, ukrasi mljevenim orasima i mentom i posluži dok je još topla.