Koja je razlika između 'običnih' i bečkih krafni?

Marija Herjavić Jerkić Krafne prema receptu Marije Herjavić Jerkić
Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati, dovedi Beč u svoj dom i pripremi najbolje krafne ikad!
Vidi originalni članak

Legenda kaže kako je krafnu izumila Cäcilia Krapf između 1615. i 1690. godine, iako zapravo ne postoje konkretni dokazi da je to istina. No zna se da su još davno stari Rimljani pekli takozvane ‘globule’, koje bi premazali medom i makom. U 15. stoljeću već su postojale različite varijante recepata za krafne, a svima je osnova bila tijesto od jaja, brašna i šećera.

Do 19. stoljeća krafna se sve više razvijala u luksuzno pecivo i koštala je ponekad koliko i cijeli ručak. Zanimljivo je kako se nadjev od pekmeza od marelica dodaje tek u 19. stoljeću. 

 

slatka tradicija Darko Debić ima najbolji recept za domaće krafne kulinarska radionica Uz Darka Debića nauči praviti najmekše i najfinije krafne

 

 

Razne varijante karnevalske krafne

Pekmez od marelica kao nadjev posebno je popularan među Bečanima. To vrijedi i za druge recepte poput palačinki s džemom od marelica. N, osim običnih pokladnih krafni s pekmezom, postoje i one punjene cimetom ili čak bez punjenja.

Takozvane Schnurkrapfen ne izgledaju kao obična krafna, ali ipak pripadaju istoj 'obitelji'. Osim toga, već nekoliko godina u Beču Ii diljem svijeta posebno popularni postaju i američki donuts – premda nisu punjeni, već glazirani, imaju rupu u sredini.

Priča o bečkoj krafni definitivno je zanimljiva i zbog njih vrijedi posjetiti austrijsku prijestolnicu, no ako nisi u prilici putovati dovedi Beč u svoj dom – i pripremi najbolje bečke krafne ikad!

 

Bečke krafne

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 ml slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca, otopljenog
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice soka od naranče
  • 30 g svježeg kvasca
  • 60 ml mlijeka
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera

 

vrhunac sezone Krafne Marije Herjavić Jerkić pravi su hit na Instagramu!

 

 

Postupak:

  1. Kvasac pomiješaj s mlijekom, brašnom i šećerom pa ga ostavi da se digne. Za to vrijeme u veliku zdjelu prosij brašno. Dodaj mu slatko vrhnje, maslac, šećer i vanillin šećer, rum i sok od naranče te dignuti kvasac.
  2. Tijesto tuci dok ne postane sasvim glatko i ne počne se odvajati od kuhače. Pokrij ga krpom i ostavi ga da stoji oko 1 sat na toplome mjestu.
  3. Dignuto tijesto razvuci pa izreži krafne.
  4. Stavi ih s pobrašnjenom stranom prema gore, pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se dižu još pola sata.
  5. U velikom loncu zagrij dosta ulja pa u njega stavljaj pokladnice tako da u ulje najprije uđe strana koja je tijekom zadnjeg dizanja bila gore!
  6. Poklopi i prži nekoliko minuta.
  7. Zatim krafne okreni i do kraja isprži nepoklopljene. Izvadi ih na kuhinjske papirnate ubruse kako bi se ocijedio višak masnoće. Nadjeni ih marmeladom od marelica i pospi šećerom u prahu.

 

Bake znaju najbolje Kolači prženi na masnoći: Nekoliko trikova koji rade veliku razliku dobro je znati Uz naše savjete napravi savršeno tijesto za princes krafne hit recept Melkior Bašić fritule radi prema bakinom receptu

 

 

Posjeti Gastro.hr