Fašnik je i djeci i odraslima jedan od omiljenih dana u godini, odnosno cijelo karnevalsko doba. Ako se okrenemo na gastronomsku stranu Fašnika, on je nezamisliv bez bunceka i dinstanog kupusa, ali i bez tradicionalnih fašničkih krafni.
Svi već znamo najpoznatiju legendu o nastanku krafni koje su, navodno, nastale slučajno tijekom jedne svađe, kada je slastičarka iz Beča Cecilie Krapf na muža bacila komad sirovog dizanog tijesta - on se izmaknuo, tijesto je upalo u vrelu mast, a ostalo je povijest. Upravo od prezimena obitelji Krapf dolazi i ime krafne.
Omiljena su slastica i velikih i malih, i tradicionalno ih mame i bake peku dok djeca s maskama obilaze kuće. Svatko ima svoj recept za krafne, a ovo je recept koji donosi Marija Herjavić Jerkić po kojem krafne nisu masne, te su izuzetno mekane i prozračne, a imaju i famozni prsten.
Marija, inače pobjednica natječaja Gastro zvijezda 2022. u kategoriji Najbolji kadar, s nama je podijelila i recepte za kremu od vanilije i kremu od čokolade kojima možeš napuniti krafne, ako slučajno ne voliš one punjene marmeladom.
"Moji su ovaj recept za krafne proglasili najboljim. Ovaj put još su odmorile preko noći vani. Ne mogu vam opisati koliko su fine, mekane, sočne.. Po želji mojih posute su šećerom u prahu, a zbog moje "lijenosti" ove na fotografijama punjene su domaćim pekmezom jer mi se nije dala raditi krema.. Jedina promjena od zadnji put, stavila sam pola vode i pola mlijeka", objasnila je Marija male varijacije u receptu koji je mnogi traže ovih dana.
Krafne by Marija Herjavić Jerkić
Sastojci - za tijesto:
- 150 g manitoba brašna
- 300 g glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 1 jaje
- 40 g šećera
- 120 ml toplog mlijeka
- 100-120 ml tople vode
- 40 g omekšalog maslaca
- 1 žlica limoncella ili ruma
- korica pola limuna
- vanilija
- paketić suhog kvasca
- malo soli
- ulje za prženje
- nadjev po želji za punjenje
- šećer u prahu za posipanje ili kristal šećer za uvaljati
Priprema:
- Dobro umijesi sve sastojke za tijesto osim maslaca i izrađuj ga bar 15-ak minuta, najbolje u mikseru sa spiralnim nastavkom. Zatim dodaj i omekšali maslac i mijesi još 10-ak minuta. Nekoliko puta napravi slap and fold, pa pokrij tijesto i pusti da se digne. Kad se tijesto udvostručilo, premijesi ga i ostavi nekoliko sati, najbolje preko noći, na hladnome. Ovaj korak možeš i preskočiti.
- Od (hladnog) tijesta formiraj loptice jednake veličine, težine 55-60 g, stavi ih na pobrašnjeni pleh, te pleh dobro zamotaj prozirnom folijom. Pusti da se digne na toplom. Trik je da, kad se oblikuju imaju oko 5 cm u promjeru, a kasnije "narastu" do 8 cm. Postupak se može ubrzati u pećnici ugrijanoj na 40-ak stupnjeva, za što je dovoljno 45-50 minuta.
- Ulje za prženje lagano ugrij na 160-165 stupnjeva i u tome prži krafne tako da strana koja je bila gore dok su se dizale sada ide s donje strane u ulje. Poklopi i peci 2 minute. Zatim krafne okreni i prži bez poklopca još 2 minute, dok i sa strane koja je u ulju ne dobiju lijepu boju.
- Gotove krafne izvadi na kuhinjski papir, jednu pored druge. Puni ih nadjevom po želji i pospi šećerom u prahu, ili ih uvaljaj u sitni kristal šećer.
- Od nadjeva se mogu koristiti razne kreme, marmelade i džemovi, ali i kombinacija džema i kreme. Moja je preporuka kombinacija kreme od vanilije i džema od višanja.
Čokoladna krema
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 500 ml mlijeka
- 50 g kukuruznog škroba (gustina)
- 50 g šećera
- 2-3 reda čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Mlijeko ugrij skoro do vrenja, pa lagano dodaji u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom i škrobom. Vrati smjesu za kremu u lonac, te kuhaj na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne.
- Kad se zgusne, makni s vatre i dodaj čokoladu. Kremu prekrij prozirnom folijom - folija se stavi tako da dodiruje kremu, kako ne bi nastala korica na površini kreme.
- Ohlađeno malo promiksaj i dodaj tučeno slatko vrhnje.
Krema od vanilije
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 500 ml mlijeka
- 50 g kukuruznog škroba (gustina)
- 50 g šećera
- 30 g maslaca
- 1 mahuna vanilije
- 100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Mlijeko s istruganom mahunom vanilije ugrij skoro do vrenja, pa lagano dodaj u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom i škrobom. Vrati smjesu za kremu u lonac, te kuhaj na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne.
- Kad se zgusne, makni s vatre i dodaj maslac. Kremu prekrij prozirnom folijom - folija se stavi tako da dodiruje kremu (kako se na kremi prilikom hlađenja ne bi stvorila korica).
- Ohlađeno malo promiksaj i dodaj tučeno slatko vrhnje.
Marijine recepte možeš pratiti na njezinom Instagramu gdje ima puno recepata i inspiracija za prefine slastice, a trenutačno su hit upravo njezine krafne.