Špajza Gastro zvijezda 07. studenoga 2022.

Marija Herjavić Jerkić: Kuhanje je mojih 'pet minuta' za punjenje baterija

foto: Marija Herjavić Jerkić
gastro postao gastro.24sata.hr
Marija Herjavić Jerkić finalistica je izbora Gastro zvijezda u kategoriji Najbolji kadar, a svoje pratitelje oduševljava praktičnim jelima i eksperimentiranjem s jelima, u prvom redu od bilo koje vrste tijesta

Premda je Instagram profil otvorila tek toliko da može  pratiti neke zanimljive profile na toj platformi i nije mislila da će završiti u foodie vodama, Marija Herjavić Jerkić, priznaje kako je u početku na njezinom profilu bilo svega iz života, a najmanje hrane
“Ponekad bih objavila nešto od hrane i na to su svi najbolje reagirali. Nekako radi podsjetnika meni, ali i inspiracije drugim mladim roditeljima počela sam objavljivati obroke koje sam tada kuhala mlađoj kćeri u uvođenju dohrane. Zatim je došla karantena gdje sam u home-officeu mogla više-manje svaki dan nešto skuhati, a sve manje je bilo drugih objava jer smo jednostavni uglavnom bili u kući”, objašnjava nam. 

Jela su joj glutenska, ali ne konzumira gluten

Jedan od prvih recepata koji je objavila bio je preokrenuti francuski kolač od jabuka. Kad je to objavila, shvatila je da će to biti njezin put jer joj se baš svidjelo kako je ta objava, tada, ispala.
“Budući da na profilu objavljujem ono što zaista i kuham svojoj obitelji, to je ono što i vole, s naglaskom na jela od bilo koje vrste tijesta, krušno tijesto, dizano, posebice vučeno i volim time eksperimentirati pripremajući svaki put nešto drugo, barem s drugim nadjevom. Kruh redovno radim kod kuće i ne pamtim kad smo ga kupili i upravo se tome moji najviše raduju. Po reakcijama na Instagramu vidim da i moji pratitelji najviše vole upravo ovakve recepte”, otkriva Marija.

Jako je veseli brojka pratitelja i kada vidim da ona raste. Trudi se svakodnevno objavljivati recepte, a nikad joj nije teško odgovoriti nekome na pitanja oko pripreme nekog jela te se uvijek potrudi pomoći svima koliko god je to moguće.

Na pitanje što kuha sebi za gušt, kada pronađe malo slobodnog vremena, odgovara: “Kuhanje obožavam i to je mojih pet minuta za punjenje baterija, pa na ovaj način spojim ugodno s korisnim, bez obzira na to što pripremam. Iako je većina mojih jela glutenska, zanimljivo je da ja ne konzumiram gluten. Sretna sam kad eksperimentirajući pripremim neko gluten-free jelo koje je inače sa pšeničnim brašnom, a ja ga uspijem napraviti s običnim bezglutenskim namirnicama, umjesto s gotovim industrijskim mješavinama. Uvijek me veseli fini topli kruh ili prhki kolač koji nema glutena. No, da se ne lažemo, veliki sam ljubitelj kave i čokolade, tako da ipak najviše volim pripremiti neki kolač uz kavu."

U kuhinji drži nekoliko osnovnih sastojaka koji se uvijek moraju tamo nalaziti: brašno, jaja, maslac, ulje, čokoladu za kuhanje, slaninu, tjesteninu, namirnice za juhu, ali i neke začine. Ali, kao majka dvoje djece koja jako vole krušne proizvode, nikad ne smije ostati bez brašna kako bi uvijek brzinski mogla pripremiti kruh, pecivo ili palačinke za večeru!

 | Author:

Motiviraju je tradicionalna jela

Smatra kako bi svatko morao znati osnovni recept za kruh. Osim što je vrlo jednostavan, to je baza za mnoge druge stvari koje se mogu pripremiti, ili različite vrste kruha, ili tijesto za pizzu, brojna peciva i sl.
Svoju kuhinju opisuje na sljedeći način: Moja kuhinja je definitivno domaća i tradicionalna. Osim tradicionalnih jela svog kraja, volim kuhati i starinska jela drugih kuhinja svijeta- njemačke, latinoameričke, turske, talijanske, francuske; jedino me nikako ne privlače kuhinje Dalekog istoka, i to ne pripremam. Često kažem da ako možete zamisliti da vam neko jelo posluži baka u bilo kojem dijelu svijeta, onda se to vjerojatno može naći i kod mene. Uvijek mi je motivacija pripremiti neko tradicionalno jelo ili savladati tehniku koju do tada nisam znala.”

Kao najdraže trenutke u svojoj blogerskoj karijeri izdvaja svaku podršku, lijepu riječ ili komentar jer je svaka reakcija drugih gura naprijed, bez obzira bila pozitivna ili negativna.

“Posebno kada vidim da je ljudima to zanimljivo, da imaju neku korist u mojim objavama, da nauče nešto novo što me najviše veseli, da nekome približim domaću kuhinju. Sretna sam kad mi ljudi jave da su prvi put pripremili nešto po mom receptu što se nikad prije nisu usudili jer su mislili da je teško, vučena tijesta npr. No, svakako bih kao najdražu stvar koja je proizašla iz Instagrama bila to da sam stekla nekoliko jako dobrih prijatelja koje vjerojatno bez ovoga nikad ne bih ni upoznala”, zaključuje naša finalistica.

Mariju Herjavić Jerkić i njezin profil marija.h.j možeš podržati svojim glasom ovdje!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.