Čokoladni kolač za ljubitelje žestokih pića

Lindsay Cotter/Unsplash Čokoladni kolač s whiskeyjem
Sočan čokoladni biskvit s whiskeyjem i kavom postat će stalni dio tvog jelovnika za posebne prilike
Vidi originalni članak

Čokolada, whiskey, crna kava... Sve navedeno čini ovaj kolač savršenim izborom za lijene jesenske vikende. Priprema je zaista jednostavna i kratka, a za vrijeme pečenja taman stigneš pogledati epizodu omiljene serije.

Kolač možeš peći u kalupu za torte ili u dubljem četvrtastom kalupu. Obavezno ga pospi šećerom u prahu nakon što se ohladi!

 

imamo originalni recept! Sacher torta - klasik oko kojeg se vodila pravna bitka

 

Sastojci su dostatni za 10 serviranja, što ga čini idealnim odabirom i za veliki obiteljski ručak ili proslave rođendana. 

Čokoladni kolač s whiskeyjem

Sastojci:

  • 12 žlica maslaca
  • 80 g kakaa
  • 350 ml kave
  • 120 ml whiskeyja
  • 200 g bijelog šećera
  • 150 g smeđeg šećera
  • 250 g brašna
  • 1 1/2 žličica sode
  • 3/4 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenog klinčića
  • 3 jaja (L)
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 150 g nasjeckane čokolade

 

kakav desert! Neodoljivo sočna brownie torta

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 25 cm premaži maslacem i pospi kakaom. 
  2. Na laganoj vatri  zagrij već skuhanu kavu, whiskey, kakao i maslac. Kad se maslac otopi, umiješaj šećer pa makni s vatre. Pusti da se u potpunosti ohladi. 
  3. U jednoj posudi pomiješaj brašno, sodu, sol i klinčić.
  4. U drugoj posudi umuti jaja s ekstraktom vanilije.
  5. Jaja postepeno dodaj u pripremljeni miks kave, whiskeyja, kakaa i maslaca. Na kraju špatulom umiješaj suhe sastojke i komadiće čokolade.
  6. Prelij smjesu u kalup i peci otprilike sat vremena. Čačkalicom isprobaj je li sredina pečena pa izvadi kolač iz pećnice. Pusti da se u potpunosti ohladi prije rezanja. 

 

slatki gušti Nezaboravni cheesecake s čokoladom

 

Posjeti Gastro.hr