gastro postao
S cheesecakeom ne možeš pogriješiti, osobito kad u slatku jednadžbu uvrstiš i brdo kvalitetne čokolade.
Bogat okusom, ekstra čokoladan i kremast... To su pojmovi koje volimo čuti kad su deserti u pitanju. Ovaj čokoladni cheesecake zadovoljava sve navedeno.
Preporučujemo da ga pripremiš večer prije posluživanja. Sam proces oduzet će ti maksimalno pola sata, ali imaj na umu da ga trebaš peći 45 minuta i dobro ohladiti prije no što ga prebaciš u hladnjak.
U pripremi podloge možeš koristiti Oreo ili Moto kekse - ili bilo koji drugi brend sendvič-keksa koji voliš. U slast!
Čokoladni cheesecake
Sastojci - za podlogu:
- 250 g usitnjenih sendvič-keksa
- 30 g šećera u prahu
- 60 g rastopljenog maslaca
Sastojci - za nadjev:
- 120 ml mlijeka
- 350 g čokolade (50 % kakaa)
- 1 žličica instant kave
- 700 g krem sira
- 200 g šećera
- 4 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice glatkog brašna
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i namasti kalup za torte promjera 23 ili 25 cm.
- Samelji kekse sa šećerom pa im dodaj rastopljeni maslac. Smjesu utisni na dno kalupa.
- Peci podlogu 15 minuta pa pričekaj da se dobro ohladi.
- Pomiješaj čokoladu s mlijekom pa je rastopi na pari. Makni s vatre i umiješaj žličicu instant kave.
- U drugoj posudi izmiksaj krem sir sa šećerom. Dodaj jedno po jedno jaje i žličicu ekstrakta vanilije, a na kraju umiješaj i brašno.
- U smjesu s krem sirom ulij čokoladu i miksaj kratko, dok se sastojci ne sjedine.
- Prelij smjesu preko podloge i peci 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Ugasi pećnicu, malo otvori vrata pa pusti da se cheesecake unutra hladi sat vremena.
- Premjesti cheesecake u hladnjak i hladi ga do serviranja!