Špajza 18. ožujka 2023.

Izbjegni česte pogreške i napravi cheesecake bez mane

Cheesecake
Cheesecake foto: Pixabay/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Izbjegni uobičajene pogreške i pripremi cheesecake kao profesionalni slastičar

Cheesecake je s razlogom jedan od omiljenih kolača na svijetu. Prozračan je i lagan desert koji će i početnici u kuhanju spremiti bez problema. Iako je u osnovi veoma jednostavan za pripremu, samo jedan pogrešan potez može ga upropastiti ili u najboljem slučaju - učiniti manje ukusnim. Bonappetit otkriva sedam najčešćih grešaka prilikom pečenja torte od sira, evo što trebaš znati...

 

Možda vas zanima... Klasični cheesecake s potpisom Marthe Stewart Recepti

 

Ne preskači sobnu temperaturu

Već smo dosadni s ponavljanjem toga da tijekom pečenja trebaš koristiti sastojke sobne temperature. No, to je posebno važno kod torte od sira. Kremasti sir mora biti sobne temperature jer ćeš u suprotnom umjesto kremaste, glatke smjese dobiti smjesu koja je teksturom sličnija zrnatom siru.

Kremasti sir neka odstoji barem dva sata na sobnoj temperaturi prije pravljenja torte. No, uz krem sir, i jaja, maslac i kiselo vrhnje moraju biti sobne temperature. Ako si u žurbi, potopi jaja u toplu vodu, a maslac nareži na manje komade kako bi ubrzala proces.

 | Author: Olena Bohovyk/Pexels Cheesecake s malinama foto: Olena Bohovyk/Pexels

Trik za savršenu podlogu

Podlogu za cheesecake radimo od maslaca i keksa. Iako je priprema veoma jednostavna, postoji nekoliko potencijalnih zamki prilikom utiskivanja podloge u kalup. Da bi podloga bila ravnomjerno utisnuta, koristi običnu čašu za poravnavanje i ravnomjerno raspoređivanje sastojaka.

Ako su rubovi podloge pali nakon pečenja, nema veze. Čašom utisni rubove prema gore, dok je smjesa još vruća, a zatim ju ostavi da se u potpunosti ohladi prije stavljanja kreme.

 

Baskijski cheesecake Možda vas zanima... RECEPT DANA Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka Recepti

 

Nemoj ni pomišljati na ručno miješanje!

Sastojke uvijek umuti mikserom jer će na taj način smjesa biti savršeno glatka, kremasta i podatna.

Izbjegavaj prekomjerno pečenje

Tortu od sira iz pećnice trebaš izvaditi dok je sredina još lagano mekana. Ako se sredina previše stisne, odnosno prepeče, torta će pucati i mrviti se. Torta je savršeno pečena kada je poprimila tek blago blijedu boju, a rub torte postane malčice napuhnut.

Imaj na umu da torta ne smije poprimiti zlatno smeđu boju. Svakako provjeravaj u toku pečenja kako torta napreduje i vodi računa da je temperatura relativno niska i stabilna (160 stupnjeva).

 | Author: Vladimir Gladkov/Pexels Cheesecake sa šumskim voćem foto: Vladimir Gladkov/Pexels

Polako s jajima!

Jaja daju cheesecakeu glatku i bogatu teksturu, ali s njima treba umjereno. Staviš li previše jaja površina torte će vrlo vjerojatno popucati. U mnoge torte od sira stavljaju se dva velika jaja, ali najbolje je da se strogo držiš izabranog recepta.

 

Možda vas zanima... Izbjegni česte pogreške u pripremi brownieja Špajza

 

Strpljivost prije svega!

Ako se odlučiš napraviti tortu od sira, planiraj unaprijed! Torti od sira treba dovoljno vremena da se ohladi i stegne prije rezanja. Svježe napravljena torta mora odstajati u hladnjaku najmanje dva sata, ali njen neodoljivi okus do potpunog će izražaja doći ako je prije posluživanja ostaviš da barem 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.

Savršeno odrezani komadi

Kako bi torta i vizualno bila savršena, odnosno kako bi komadi bili savršeno precizno i uredno odrezani, umoči nož u vruću vodu te ga obriši prije svakog rezanja. Dodatan trud se isplati, vjeruj nam!

 | Author: SHUTTERSTOCK Cheesecake odlično ide uz kavu foto: SHUTTERSTOCK

 

Možda vas zanima... Bolje ne može: 10 cheesecakeova koje morate isprobati Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 12:01 18. Ožujak 2023.

    Topli cheescake👍