Cheesecake je s razlogom jedan od omiljenih kolača na svijetu. Prozračan je i lagan desert koji će i početnici u kuhanju spremiti bez problema. Iako je u osnovi veoma jednostavan za pripremu, samo jedan pogrešan potez može ga upropastiti ili u najboljem slučaju - učiniti manje ukusnim. Bonappetit otkriva sedam najčešćih grešaka prilikom pečenja torte od sira, evo što trebaš znati...
Ne preskači sobnu temperaturu
Već smo dosadni s ponavljanjem toga da tijekom pečenja trebaš koristiti sastojke sobne temperature. No, to je posebno važno kod torte od sira. Kremasti sir mora biti sobne temperature jer ćeš u suprotnom umjesto kremaste, glatke smjese dobiti smjesu koja je teksturom sličnija zrnatom siru.
Kremasti sir neka odstoji barem dva sata na sobnoj temperaturi prije pravljenja torte. No, uz krem sir, i jaja, maslac i kiselo vrhnje moraju biti sobne temperature. Ako si u žurbi, potopi jaja u toplu vodu, a maslac nareži na manje komade kako bi ubrzala proces.
Trik za savršenu podlogu
Podlogu za cheesecake radimo od maslaca i keksa. Iako je priprema veoma jednostavna, postoji nekoliko potencijalnih zamki prilikom utiskivanja podloge u kalup. Da bi podloga bila ravnomjerno utisnuta, koristi običnu čašu za poravnavanje i ravnomjerno raspoređivanje sastojaka.
Ako su rubovi podloge pali nakon pečenja, nema veze. Čašom utisni rubove prema gore, dok je smjesa još vruća, a zatim ju ostavi da se u potpunosti ohladi prije stavljanja kreme.
Nemoj ni pomišljati na ručno miješanje!
Sastojke uvijek umuti mikserom jer će na taj način smjesa biti savršeno glatka, kremasta i podatna.
Izbjegavaj prekomjerno pečenje
Tortu od sira iz pećnice trebaš izvaditi dok je sredina još lagano mekana. Ako se sredina previše stisne, odnosno prepeče, torta će pucati i mrviti se. Torta je savršeno pečena kada je poprimila tek blago blijedu boju, a rub torte postane malčice napuhnut.
Imaj na umu da torta ne smije poprimiti zlatno smeđu boju. Svakako provjeravaj u toku pečenja kako torta napreduje i vodi računa da je temperatura relativno niska i stabilna (160 stupnjeva).
Polako s jajima!
Jaja daju cheesecakeu glatku i bogatu teksturu, ali s njima treba umjereno. Staviš li previše jaja površina torte će vrlo vjerojatno popucati. U mnoge torte od sira stavljaju se dva velika jaja, ali najbolje je da se strogo držiš izabranog recepta.
Strpljivost prije svega!
Ako se odlučiš napraviti tortu od sira, planiraj unaprijed! Torti od sira treba dovoljno vremena da se ohladi i stegne prije rezanja. Svježe napravljena torta mora odstajati u hladnjaku najmanje dva sata, ali njen neodoljivi okus do potpunog će izražaja doći ako je prije posluživanja ostaviš da barem 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
Savršeno odrezani komadi
Kako bi torta i vizualno bila savršena, odnosno kako bi komadi bili savršeno precizno i uredno odrezani, umoči nož u vruću vodu te ga obriši prije svakog rezanja. Dodatan trud se isplati, vjeruj nam!