Cheesecake je omiljena poslastica diljem svijeta, a razlozi za to su mnogi. Osim što je ukusan i osvježavajuć kolač, njegova glavna prednost je zasigurno i to što je priprema jednostavna i brza. U nastavku pročitaj savjete koji će ti pomoći da tvoj cheesecake bude ukusan i izgleda savršeno svaki put!
Krem sir sobne temperature
Iako ovaj savjet mnogi preskaču, izuzetno je važno da krem sir bude sobne temperature. Na taj način sastojci će se lakše izmiješati, a tekstura kreme će biti glatka, bez grudica. Naime, prečvrsti krem sir neće se dobro pomiješati i ostavit će grudice u kremi.
Kada smo već kod krem sira, sir s većim udjelom masnoća tj. punomasni sir je uvijek najbolji izbor. Više masti znači kremastiji i ukusniji cheesecake.
Dodavanje jaja
Prilikom dodavanja jaja potreban je oprez. Da bi izbjegla pucanje cheesecake, jaja u kremu, koju smo prethodno dobro umutili, dodajemo posljednja. Dobar savjet je i svako jaje lagano istući prije dodavanja u smjesu te dodavati jedno po jedno jaje i mutiti na umjerenoj brzini miksera.
Predugo miksanje i velika brzina napravit će mjehuriće zraka u smjesi, zbog čega se kolač napuše kao nabujak, a tijekom hlađenja se urušava i puca.
Vodena kupelj
Ovo je korak koji većina ljudi želi izbjeći, ali vjeruj nam, nekoliko dodatnih minuta posla zaista se isplati. Prednosti su brojne. Prvo, vodena kupelj stvara paru koja pomaže da se kolač od sira ne isuši i ne popuca. Drugo, sprječava pečenje bočnih strana kolača brže od sredine, tj. doprinosi ravnomjernijem pečenju. I konačno, pečenje u vodenoj kupelji doprinosi dodatnoj kremoznosti kolača, jer para čini površinu kolača vlažnom.
Koristi kalup za torte s odvojivim rubom
Kako bi tvoj cheesecake izgledao savršeno baš svaki put, koristi kalup za torte kojem možeš odvojiti rubove. I estetika je bitna!
Postepeno hlađenje
Kad se torta od sira prebrzo ohladi, mogu nastati pukotine. Da bi spriječila njihov nastanak, pusti da se kolač od sira ohladi u pećnici; Otvori vrata pećnice i pusti da toplina polako izlazi. Nakon što se pećnica ohladila, izvadi kolač, nježno ukloni rubove s kalupa te ga ostavi na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.
Također, važno je ne otvarati vrata pećnice u prvoj polovini pečenja.
MOŽDA TE ZANIMA...
Izvor: www.masterclass.com