gastro postao
Sočan čokoladni biskvit s whiskeyjem i kavom postat će stalni dio tvog jelovnika za posebne prilike
Čokolada, whiskey, crna kava... Sve navedeno čini ovaj kolač savršenim izborom za lijene jesenske vikende. Priprema je zaista jednostavna i kratka, a za vrijeme pečenja taman stigneš pogledati epizodu omiljene serije.
Kolač možeš peći u kalupu za torte ili u dubljem četvrtastom kalupu. Obavezno ga pospi šećerom u prahu nakon što se ohladi!
Sastojci su dostatni za 10 serviranja, što ga čini idealnim odabirom i za veliki obiteljski ručak ili proslave rođendana.
Čokoladni kolač s whiskeyjem
Sastojci:
- 12 žlica maslaca
- 80 g kakaa
- 350 ml kave
- 120 ml whiskeyja
- 200 g bijelog šećera
- 150 g smeđeg šećera
- 250 g brašna
- 1 1/2 žličica sode
- 3/4 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog klinčića
- 3 jaja (L)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 150 g nasjeckane čokolade
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 25 cm premaži maslacem i pospi kakaom.
- Na laganoj vatri zagrij već skuhanu kavu, whiskey, kakao i maslac. Kad se maslac otopi, umiješaj šećer pa makni s vatre. Pusti da se u potpunosti ohladi.
- U jednoj posudi pomiješaj brašno, sodu, sol i klinčić.
- U drugoj posudi umuti jaja s ekstraktom vanilije.
- Jaja postepeno dodaj u pripremljeni miks kave, whiskeyja, kakaa i maslaca. Na kraju špatulom umiješaj suhe sastojke i komadiće čokolade.
- Prelij smjesu u kalup i peci otprilike sat vremena. Čačkalicom isprobaj je li sredina pečena pa izvadi kolač iz pećnice. Pusti da se u potpunosti ohladi prije rezanja.