Tako slasna: Pita od šunke i slanine

Shutterstock
Ova pita od dizanog tijesta idealno će se složiti uz ostatak delicija na uskršnjem stolu.
Vidi originalni članak

Želite li zbilja zadiviti goste sjajnim jelima na uskršnjem stolu, svakako poslužite i ovu divnu pitu od dizanog tijesta. Spojite glavne zvijezde Uskrsa, šunku, vrhnje i jaja u smjesi, a zatim napunite dizano tijesto poput onog za pizzu.

Također, ova pitu bit će odlična prilika da potrošite ostatke tijesta od dizanih delicija, a dodati joj možete i mladi luk ili drugo sezonsko povrće.

 

Najbolja ikad! Njezino veličanstvo: Francuska salata

 

Potrebno vam je:

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 50 ml tople vode
  • Pola žličice dr. Oetker kvasca
  • Pola žličice šećera
  • 1 žličica soli
  • 5 žlica vode
  • 200 g suhe slanine
  • 100 g kuhane šunke
  • 3 jaja
  • 5 dl kiselog vrhnja
  • 120 g parmezana
  • Prstohvat bijelog papra

Priprema:

  1. U vodi pomiješajte kvasac, prstohvat šećera i prstohvat brašna.
  2. Pustite da stoji oko pet minuta dok se ne zapjeni, pa pomiješajte s brašnom i soli.
  3. Zamijesite tijesto. 
  4. Pustite da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
  5. Razvaljajte tijesto u veći list i stavite u okrugli lim promjera 20 cm.
  6. Neka list prekrije dno i rubove.
  7. Izbodite ga i stavite peći na 200 stupnjeva na oko 5 minuta, tek da poprimi boju.
  8. Izvadite iz pećnice.
  9. Slaninu i šunku narežite na kockice.
  10. Istucite jaja s kiselim vrhnjem, dodajte nasjeckanu šunku i naribani sir.
  11. Posolite i popaprite.
  12. Na tijesto posložite komadiće maslaca i slaninu, a zatim izlijte preljev od jaja, sira, šunke i vrhnja.
  13. Pecite 35-40 minuta u dobro zagrijanoj pećnici.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr