Gratinirani krumpir

Gratin dauphinoi - savršeno kremasti krumpir prema receptu iz jugoistočne Francuske
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 459

Potrebno vam je

  • 45 g maslac, slani
  • 900 g krumpir, zreli
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 6 dl vrhnje kiselo (10% masti )
  • 1 režanj češnjak
  • 1 prstohvat muškatni oraščić

Priprema

  1. Češnjak oljuštimo i prerežemo napola. Pećnicu zagrijemo na 180 °C. Namastimo vatrostalnu zdjelu. Ogulimo krumpire i narežemo ih na jednake kriške debljine 3 mm.
  2. U hladnoj vodi isperemo kriške krumpira, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskim papirom. Krumpir u slojevima položimo u pripremljenu zdjelu. Posolimo i popaprimo.
  3. U lonac stavimo vrhnje s češnjakom i muškatnim oraščićem i pustimo da zavrije. Zatim prelijemo preko krumpira. Na vrh stavimo nekoliko grudica maslaca.
  4. Poklopimo i stavimo u pećnicu od sat do sat i pol. Posljednjih 10 minuta maknemo poklopac i pojačamo temperaturu. Poslužimo vruće.

Izvor 'Kuhinje svijeta - Francuska kuharica'

Posjeti Gastro.hr