gastro postao
Gratin dauphinoi - savršeno kremasti krumpir prema receptu iz jugoistočne Francuske
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 459
Potrebno vam je
- 45 g maslac, slani
- 900 g krumpir, zreli
- sol
- svježe mljeveni papar
- 6 dl vrhnje kiselo (10% masti )
- 1 režanj češnjak
- 1 prstohvat muškatni oraščić
Priprema
- Češnjak oljuštimo i prerežemo napola. Pećnicu zagrijemo na 180 °C. Namastimo vatrostalnu zdjelu. Ogulimo krumpire i narežemo ih na jednake kriške debljine 3 mm.
- U hladnoj vodi isperemo kriške krumpira, ocijedimo ih i osušimo kuhinjskim papirom. Krumpir u slojevima položimo u pripremljenu zdjelu. Posolimo i popaprimo.
- U lonac stavimo vrhnje s češnjakom i muškatnim oraščićem i pustimo da zavrije. Zatim prelijemo preko krumpira. Na vrh stavimo nekoliko grudica maslaca.
- Poklopimo i stavimo u pećnicu od sat do sat i pol. Posljednjih 10 minuta maknemo poklopac i pojačamo temperaturu. Poslužimo vruće.