Hrskave prokulice s glazurom od meda i aceta balsamica

Shutterstock Prukulice su pravo zimsko jelo
Sočne i hrskave zapečene prokulice odlično će upotpuniti tvoje glavno jelo.
Vidi originalni članak

Nakon što jednom isprobaš glazirane prokulice s medom i acetom balsamicom sigurni smo da će postati redovan gost na tvom tjednom zimskom jelovniku. Zašto? Ovaj recept ima sve što je potrebno za savršeno uravnoteženo i ukusno jelo – povrće, ljepljivo-slatki med, aceto balsamico, limunovu koricu, crvenu papriku i dobru dozu maslaca. 

Možeš ih poslužiti uz nešto jednostavno kao što je pečena piletina s krumpirom, savršeno napravljen odrezak ili popečke od slatkog krumpira ako preferiraš vegetarijanski obrok. Svakako isprobaj!

Sastojci za četiri porcije:

  • 750 g prokulica, prepolovljenih
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 60 ml meda
  • 80 ml aceta balsamica
  • ¾ žličice grubo mljevene chili paprike (po želji)
  • 50 g maslaca
  • 3 mlada luka
  • 1 žličica sitno naribane limunove korice

Priprema:

  1. Lim za pečenje stavi na donju rešetku pećnice te je zagriji na 220 stupnjeva Celzijevih. 
  2. Prokulice i ulje stavi u veliku zdjelu; začini solju i crnim paprom.
  3. Pažljivo izvadi lim za pečenje iz pećnice.
  4. U lim za pečenje pomoću hvataljke rasporedi prokulice prerezanom stranom prema dolje. 
  5. Peci prokulice na donjoj rešetki dok ne omekšaju i porumene, 20 do 25 minuta.
  6. U međuvremenu, zakuhaj med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanji vatru na srednje nisku i kuhaj, često miješajući, dok med ne postane tamno jantarne boje, ali ne zagori (bit će pjenast, to je u redu), 3 do 4 minute.
  7. Makni s vatre i dodaj ocat i chili papriku, miješaj dok umak ne postane kremast. 
  8. Vrati lonac na srednju vatru, dodaj maslac i sol te kuhaj, neprestano miješajući, dok glazura ne postane sjajna, pjenušava i dok se ne zgusne, oko 3 do 4 minute.
  9. Prebaci prokulice u veliku zdjelu. Dodaj glazuru i mladi luk i promiješajte da se sastojci sjedine.
  10. Prebaci na tanjur i posipaj limunovom koricom.

Dobar tek!

Ako si u potrazi za idealnim prilogom, isprobaj i sljedeće recepte:

za ljubitelje češnjaka Slasni pečeni krumpiri po receptu Mary Berry

svakako isprobaj! Prokulice s brusnicama - tvoj novi omiljeni prilog

uz današnji ručak Pečeni batat je odličan prilog za baš svaku priliku

fini zalogaji Hrskava cvjetača iz pećnice s parmezanom i mrvicama

 

Posjeti Gastro.hr