Top 6 recepata: Jeste li znali da je danas Dan palačinki?

Getty Images
Prve su verzije palačinki zapisane u kuharicama još sredinom 15. stoljeća pa zbog duge povijesti zaista zaslužuju svoj dan. U nijednom trenutku nisu pale u zaborav, već su samo nastajale nove izvedenice, poput američkih, francuskih crepes, istočnoeuropskih blina, finskih pannukakku i južnoameričkih cachapas.
Vidi originalni članak

Svake se godine na fašnik slavi i Dan palačinki, kako bi ljudi imali opravdanje za neograničeno konzumiranje slatkog prije korizme. Vjerujemo da vam ovakva opravdanja uopće nisu potrebna jer – svaki dan je dan za palačinke.

Predlažemo da im posvetite cijeli tjedan, napravite baš svaku verziju koja vam se sviđa i testirate kombinacije. Odabrali smo nekoliko recepata koji vam mogu poslužiti za inspiraciju. 

 

 

Za doručak biste mogli isprobati brze, pahuljaste palačinke s makom, limunom i grčkim jogurtom ili jednako ukusnu varijantu s posnim sirom i bananom. Ako ste ljubitelj mrkve, za vas će najbolji izbor biti ove narančaste američke palačinke. 

 

 

yumyum paradise Palačinke s makom i limunom - male, debele i slasne

Dobro jutro! Obavezno isprobaj pahuljaste palačinke s mrkvom

 

 

Obožavatelje crepes oduševit će palačinke Suzette – jedna od najpoznatijih francuskih slastica. Ovu kombinaciju tankih palačinki, naranči i brandyja može nadmašiti samo kaiserschmarrn, austrijska verzija palačinki u komadićima. 

 

 

hedonizam Palačinke suzette - slasna verzija za posebne prilike

pravi klasik Slatka jutra uz bezvremenski kaiserschmarrn

 

 

 

 

Ako želite izvući maksimum iz palačinki, napunite ih ukusnim sirom, premažite vrhnjem i zapecite. U slučaju da želite isprobati nešto potpuno novo, opredijelite se za nizozemske palačinke. Uživat ćete već pri pogledu na prozračno tijesto koje raste, a kasnije i u svakom zalogaju.

 

 

slatki klasik Uz zapečene palačinke sa sirom ne možeš pogriješiti

Od slatkoga slađe Nizozemske palačinke - omiljena slastica u novom obliku

 

 

 

 

Šaljite nam svoje omiljene recepte i uživajte u Danu palačinki!

 

Posjeti Gastro.hr