Juha od repa istarskog goveda

U Istri se meso boškarina priprema tek nakon što se počeo kontrolirano uzgajati, a nekad se smatrao radnim govedom
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 990

Potrebno vam je

  • 2000 g rep boškarina
  • 1000 g povrće za juhu
  • sol
  • papar
  • 1.50 žlica ulje maslinovo
  • 1.50 dl crno vino
  • vlasac ( listovi)
  • 100 g grašak zeleni, u zrnu

Priprema

  1. Pripremite povrće za juhu (mrkvu, celer, luk, poriluk) – nasjeckate ga na sitne komadiće tako da brže pusti aromu.
  2. Na tavici na malo maslinova ulja kratko prodinstajte povrće, dok ne uvene.
  3. Rep boškarina odličan je izbor za juhu. Narežite ga na veće komade i dodajte povrću koje ste pirjali na tavi. Promiješajte te protresite tavu kako bi povrće pokrilo meso. Podlijete crnim teran vinom i sa 2 litre vode tako da posve prekrije meso.
  4. Pustite da kuha sve dok meso ne omekša.
  5. Procijedite juhu i očistite meso na komade veličine zalogaja koje možete vratiti u juhu.
  6. Grašak kratko blanširajte u posoljenoj vodi. Procijedite te prije serviranja juhe dodajte u količini jedne žlice po tanjuru

Izvor Tomislav Gretić

Posjeti Gastro.hr