Maneštra od leće, ječma, graha i suhog polugraška

Za ukusnu istarsku maneštru ne treba vam više od pola sata
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 689

Potrebno vam je

  • 250 g kapula
  • 250 g mrkva, crvena
  • 500 g krumpir, zreli
  • 1 kom češnjak
  • 150 g panceta
  • 500 g slanina suha (prerašt. mršava)
  • 1 l goveđi temeljac
  • 1 vezica peršin, stabljika
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • ljuta paprika
  • slatka paprika
  • ulje maslinovo
  • mast svinjska, nesoljena
  • 1 kom lovorov list
  • 150 g polugrašak, suhi
  • 200 g crvena leća
  • 250 g ječmena kaša
  • 250 g trešnjevac

Priprema

  1. Grahorice namočimo i skuhamo. Grah odvojeno, od leće i polugraška. Skuhamo u goveđem temeljcu krumpir i mrkvu narezane na kockice.
  2. Na žlici svinjske masti i maslinovog ulja popržimo sitno nasjeckani luk i kad zažuti, dodamo usitnjeni češnjak, usitnjenu pancetu, ljutu slatku papriku i podlijemo s malo temeljca te pričekamo da ispari.
  3. Dodamo grahorice i ječam te zalijemo s temeljcem, krumpirom i mrkvom. Dodamo narezanu slaninu i lovorov list te pričekamo da zavrije. Tada smanjimo temperaturu i lagano miješajući kuhamo 30-ak minuta.
  4. Polugrašak će se raspasti i povezat će maneštru.
  5. Izvadimo lovorov list, ubacimo sitno nasjeckani peršinov list ,kušamo, po potrebi začinimo.
  6. Ostavimo da odstoji 10-ak minuta prije serviranja.

Za ukusnu istarsku maneštru ne treba vam više od pola sata

Posjeti Gastro.hr