Napravi predobra domaća peciva za burgere

Saile Ilyas/Unsplash Domaća peciva za burgere
Ne možemo zamisliti ništa bolje od mekanih mliječnih peciva za burgere. Isprobaj recept!
Vidi originalni članak

Ako planiraš večer uz burgere, obavezno kod kuće pripremi mekana peciva sa sezamom. Kupovna im nisu ni do koljena okusom i mirisom, tako da nećeš požaliti ni minutu koju uložiš u ovaj kulinarski projekt. 

Osim što će poslužiti kao baza za vrhunske burgere, ostatak možeš iskoristiti za pripremu finih sendviča s ostacima pečene piletine, mljevenim mesom ili trganom svinjetinom. 

 

omiljeni zalogaj Mali vodič za pripremu domaćih pereca

 

Sastojci su dovoljni za pripremu 12 mekanih peciva. Najukusnija su kad su svježa, ali bit će dobra i sljedeći dan, ako ih dobro zapakiraš. Ispečena peciva također možeš i smrznuti, samo je bitno da ih potrošiš u roku od 2 do 3 mjeseca. 

Peciva za burgere sa sezamom

Sastojci:

  • 600 g brašna za kruh i peciva
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 2 jaja (M) + 1 jaje za premaz
  • 50 ml mlakog mlijeka
  • 250 ml mlake vode
  • 2 žlice sezama

Postupak:

  1. Pomiješaj brašno, sol, suhi kvasac i šećer pa rukama umiješaj maslac. Smjesa bi trebala nalikovati mokrom pijesku.
  2. Potom napravi rupu u sredini, dodaj 2 jaja i postepeno ulijevaj mlijeko i vodu. Miksaj dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude.
  3. Prebaci tijesto na pobrašnjenu podlogu i mijesi 10 minuta, dok ne bude glatko i sjajno. 
  4. Vrati tijesto u nauljenu posudu, pokrij krpom i pusti da se diže otprilike 2 sata, dok se ne udvostruči.
  5. Premijesi tijesto, podijeli ga na 12 jednakih kuglica i oblikuj peciva. Rasporedi ih na dva lima obložena papirom za pečenje i pokrij krpom. Pusti da se dižu još otprilike sat vremena, dok se ne udvostruče.
  6. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi jedan plitki lim na dno i pusti da se grije. 
  7. Umuti preostalo jaje i premaži svako pecivo pa ga pospi s malo soli i sezama. 
  8. Ubaci peciva u pećnicu, a na zagrijani lim na dnu ulij malo vode. Zbog pare će korica biti mekša. 
  9. Peci otprilike 25 minuta, dok peciva ne poprime zlatnu boju. Ohladi peciva za burgere prije rezanja i punjenja!

 

ukusnije ne može Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom

 

Posjeti Gastro.hr