Njoki – najbolji osnovni recept za najmekanije i najsočnije ‘valjčiće’

Pixabay
Bilo da tražiš recept za romantičnu večeru ili ugodan obrok koji će voljeti svi u tvojoj obitelji, donosimo ti osnovni recept za najmekanije i najsočnije njoke – a sve ostalo je samo dodatak, zar ne?
Vidi originalni članak

Penne, špageti, farfalle… volimo ih sve. No, ako ćemo birati najsvestraniju namirnicu talijanske kuhinje onda su to definitivno njoki. Jastučasta alternativna tjestenini na bazi krumpira obožava sve vrste. Bilo da tražiš recept za romantičnu večeru ili ugodan obrok koji će voljeti svi u tvojoj obitelji, donosimo ti osnovni recept za najmekanije i najsočnije njoke. Sve ostalo je samo dodatak, zar ne?

Naši favoriti 12 najboljih recepata za njoke od kojih rastu zazubice

Dobro je znati i ovo o njokima!

  1. Možda ne znaš ali njoki su tehnički više knedle nego tradicionalna tjestenina. Obično se rade od krumpira, brašna i jaja, uvaljanih u tijesto koje se reže na komadiće veličine zalogaja, a zatim kuha.
  2. Jesmo li spomenuli da im je potrebno samo nekoliko minuta za kuhanje te da imaju vlastiti interni ‘mjerač vremena’ za kuhanje? Da, kuhani njoki će se sami dići do vrha lonca kipuće vode kada su gotovi, tako da ne možeš pogriješiti nikad. Moraš samo pripaziti na to da se ne zalijepe za dno lonca i ne ostanu tamo "zarobljeni". Rezultat su mekani oblačići tjestenine koji idu uz gotovo sve umake. Isprobaj ih u jednostavnom jelu kao što su naši zapečeni njoki s mozzarellom i špinatom, brzinski njoki s rajčicom i sirom, ili, pak, njoki od bundeve za koje će ti trebati samo tri sastojka.
  3. Pokušaj ih zamijeniti rezancima u bilo kojoj od tvojih omiljenih večera s tjesteninom – i dobit ćeš, sasvim sigurno, novog favorita na jelovniku.
  4. Govoreći o mijenjanju stvari svakako moramo spomenuti i to da, ako si već majstor njoka i želiš probati nešto drugačije, za izradu njoka možeš koristiti i druge sastojke osim krumpira. Njoki od cvjetače osvojili su ljubitelje jela s niskim udjelom ugljikohidrata. Krumpir možeš zamijeniti i drugim povrćem, poput primjerice mrkve i batata!

prilog bez konkurencije Nisu od krumpira, nego od griza - fini rimski njoki

 

Osnovni recept za njoke

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg krumpira
  • 2 žumanjka
  • 120 g pšeničnog griza
  • 80 g brašna
  • muškatni oraščić
  • sol

Priprema:

  1. Krumpir operi i kuhaj u malo vode oko 25 minuta. Zatim ga ocijedi, ostavi da se malo ohladi, oguli pa ga zgnječi kako to i inače radiš za pire krumpir.
  2. Zamijesi ga sa žumanjcima, grisom i brašnom pa dobivenu smjesu začini solju i muškatnim oraščićem. Ostavi je u hladnjaku 30 minuta. Potom od smjese oblikuj valjčiće debljine prsta, nareži ih na njoke, eventualno malo pritisni vilicom i ostavi na pobrašnjenoj krpi da odstoje oko 15 minuta.
  3. Kuhaj njoke u dosta slane vode oko 5 minuta na laganoj vatri. Čim isplivaju, izvadi iz zaimačom i ostavi da se ocijede.

Uz njoke ide gotovo svaki umak i ne možeš pogriješiti!

Posjeti Gastro.hr