gastro postao
Rimski njoki savršen su prilog uz brojna jela, a pripremaju se u tren oka! Donosimo ti jednostavan recept za rimske njoke koji će se nakon isprobavanja, sigurno naći na tvom tjednom jelovniku...
Recepti s njokima od griza vraćaju u doba Rimskog carstva. Kao i tada, rimski njoki su i danas vrlo popularno jelo u Italiji. Jednostavni sastojci za njoke od griza do danas su ostali nepromijenjeni; glavni sastojak za rimske njoke nije krumpir već griz.
Rimske njoke možeš i zamrznuti
Rimski njoki izuzetno su praktični. Nakon što ih skuhaš, dio slobodno odvoji, ohladi pa zapakiraj u vrećice i zamrzni. Jedno je sigurno, u zamrzivaču uvijek trebaš imati zalihu rimskih njoka!
Rimske njoke možeš poslužiti s omiljenim pečenjem, s kremastim umakom ili pak s povrćem. Opcija je zaista mnogo, a na tebi je da odabereš omiljenu kombinaciju i pripremiš kraljevski prilog!
Rimski njoki
Sastojci:
- 250 g griza
- 1 l mlijeka
- 100 g maslaca
- 2 žumanjka
- 100 g naribanog parmezana
- 40 g tvrdog sira
- sol
- prstohvat muškatnog oraščića
Postupak:
- U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića.
- Kada mlijeko zakuha miješajući pjenjačom dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.
- Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati štrucu, odnosno debelu 'kobasicu'. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa štrucama staviti na 20 minuta u hladnjak.
- Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem i posuti ribanim sirom.
- Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.