Recepti 16. ožujka 2022.

Rimski njoki od griza: Brz i ukusan prilog

Rimski njoki
; Recept za rimske njoke od griza foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rimski njoki od griza savršen su prilog uz brojna jela, a pripremaju se u tren oka! Donosimo ti jednostavan recept za rimske njoke koji će se nakon isprobavanja, sigurno naći na tvom tjednom jelovniku...

Recepti s njokima od griza vraćaju u doba Rimskog carstva. Kao i tada, rimski njoki su i danas vrlo popularno jelo u Italiji. Jednostavni sastojci za njoke od griza do danas su ostali nepromijenjeni; glavni sastojak za rimske njoke nije krumpir već griz. 

Rimske njoke možeš i zamrznuti

Rimski njoki izuzetno su praktični. Nakon što ih skuhaš, dio slobodno odvoji, ohladi pa zapakiraj u vrećice i zamrzni. Jedno je sigurno, u zamrzivaču uvijek trebaš imati zalihu rimskih njoka! 

Rimske njoke možeš poslužiti s omiljenim pečenjem, s kremastim umakom ili pak s povrćem. Opcija je zaista mnogo, a na tebi je da odabereš omiljenu kombinaciju i pripremiš kraljevski prilog! 

 

Njoki od griza | Author: thinkstock Rimski njoki od griza, foto: thinkstock

Rimski njoki od griza - recept

Sastojci:

  • 250 g griza
  • 1 l mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 100 g naribanog parmezana
  • 40 g tvrdog sira
  • sol
  • prstohvat muškatnog oraščića

Rimski njoki | Author: Shutterstock Rimski njoki od griza, foto: Shutterstock

Rimske njoke - priprema:

  1. U lonac staviti mlijeko, maslac, sol i prstohvat muškatnog oraščića.
  2. Kada mlijeko zakuha miješajući pjenjačom dodavati griz. Kuhati dok se ne zgusne. Ukloniti s vatre i miješajući drvenom kuhačom umiješati žutanjke. Zatim dodati ribani parmezan i dobro promiješati.
  3. Polovicu smjese rasporediti na masni papir i pažljivo rukama prethodno umočenim u hladnu vodu oblikovati »štrucu«. Isto ponoviti i s drugom polovicom. Pladanj sa »štrucama« staviti na 20 minuta u hladnjak.
  4. Kada se smjesa ohladi nožem rezati kolutove debljine oko 1 centimetra. Kolutove rasporediti po pladnju obloženom masnim papirom, namazati s otopljenim maslacem  i posuti ribanim sirom.
  5. Peći 20 do 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Nakon isteka vremena uključiti opciju grill i pazeći da ne zagore peći još nekoliko minuta. Njoke poslužiti tople.

Dobar tek!

Rimski njoki | Author: shutterstock Rimski njoki, foto: shutterstock

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Kroketi od ostatka pire krumpira, sira i slanine Recepti Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti Možda vas zanima... Pijani pečeni krumpiri – tvoj novi najdraži prilog Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:17 16. Ožujak 2022.

    Yesss 👍