Odlična galeta s jabukama i kruškama

Olivie Strauss/Unsplash Galeta s jabukama i kruškama
Prhko tijesto, jabuke, kruške, cimet, korica limuna... Sve navedeno čini savršenu jesensku galetu!
Vidi originalni članak

Galeta s jabukama i kruškama savršen je odabir za hladni jesenski vikend, osobito ako se slatkom veseli veći broj ukućana. Jedna galeta prikladna je za čak 8 serviranja, brzo je gotova, a u pripremu se možeš upustiti čak i ako nemaš puno kulinarskog iskustva. 

Prednost galete je što je potrebno puno manje preciznosti nego u pripremi tarta. Poanta je da izgleda rustikalno, tako da se nećeš morati opterećivati neravnim rubovima ili savršenim rezanjem na podjednake komade. Poslužiti je možeš sa sladoledom i slanim karamelom, kojeg bez problema možeš napraviti i kod kuće. 

 

jesenski gušti Crumble od kruške zamirisat će tvoj dom!

 

Tijesto treba odstajati u hladnjaku barem sat vremena jer bi u suprotnom moglo biti žilavo, a i teško za raditi. Ako si u škripcu s vremenom, možeš ga napraviti dan ranije i ostaviti u hladnjaku preko noći. U tom ćeš se slučaju na dan pečenja pozabaviti samo valjanjem i rezuckanjem jabuka i krušaka. U slast!

Galeta s jabukama i kruškama

Sastojci - za tijesto:

  • 130 g glatkog brašna
  • 70 g integralnog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 150 g hladnog maslaca
  • 60 ml hladne vode
  • 1 jaje (L)

Sastojci - za nadjev:

  • 350 g oguljenih i tanko narezanih jabuka
  • 350 g oguljenih i tanko narezanih krušaka
  • 1 žlica gustina
  • 1 mala žličica limunove korice
  • 1/4 žličice cimeta
  • 2 žlice maslaca

 

zimski desert Kruške s jogurtom brzo su gotove, a užitak traje dugo

 

Postupak:

  1. U multipraktiku pomiješaj brašno, šećer, sol, hladni maslac i vodu. Kratko miksaj, dok smjesa ne bude nalikovala mokrom pijesku. Izvadi i vrlo kratko mijesi kako bi se formiralo tijesto, omotaj u plastičnu foliju i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
  2. Jabuke i kruške pomiješaj s gustinom, šećerom, limunovom koricom i cimetom. 
  3. Rashlađeno tijesto na papiru za pečenje razvaljaj u krug promjera 30 cm. Rasporedi pripremljeno voće, ali pripazi da ti ostanu 3-4 cm praznog prostora uz rub, pa presavini rubove preko voća.
  4. Premjesti galetu na lim za pečenje, premaži tijesto jajem i pospi s malo kristal šećera. Preko voća rasporedi tanke listiće maslaca. 
  5. Peci galetu otprilike 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Znat ćeš da je gotova kad korica poprimi lijepu smeđu boju, a voće omekša.
  6. Pusti da odstoji 10-ak minuta prije no što je kreneš rezati. Posluži s kuglicom sladoleda i karamelom!

 

slatka jesen Zamiriši dom pečenim kruškama!

 

Posjeti Gastro.hr