Recept dana: Pastirska pita s janjetinom

Danas vam predstavljamo recept Marija Čepeka za pitu s janjetinom koja korijene vuče iz Velike Britanije
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 757

 

Za prste polizat Pastirska pita nikog ne ostavlja ravnodušnim

Špajza Shepherd's pie: Irska pastirska pita s pivom!

 

Namirnice za pire:

  • 300 g krumpira
  • 30 g maslaca
  • 1 dl mlijeka
  • 1 jaje kokošje
  • 180 g skute
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Ostalo

  • 800 g janjetine
  • 600 g luka
  • 20 g češnjaka
  • 200 g pelata
  • 20 g konc. rajčice
  • 100 g graška
  • 80 g mrkve
  • 80 g celera
  • 80 g peršina
  • 1 dl maslinova ulja
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 lovorov list
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Sitno sjeckani crveni luk zažutite na maslinovom ulju te dodajte sitno naribanu mrkvu, celer i peršin.
  2. Nastavite dinstati uz podlijevanje temeljcem
  3. Janjetinu okoštite, samlijte, začinite sa solju i pecite u tavici (temeljac skuhajte od kostiju uz dodatak korijenastog povrća jer služi tijekom cijele pripreme za podlijevanje)
  4. Janjetinu dodajte na dinstani luk i začinite sa sitno sjeckanim ružmarinom, lovorom i nastavite kuhati desetak minuta
  5. Kada se temeljac izreducira, popržite kratko sitno sjeckani češnjak i rajčicu iz konzerve. Dodajte pelate i sve skupa prokuhajte dodatnih 5 minuta.
  6. Na samom kraju dodajte grašak (smrznuti kuhajte 2 minute, a svježi 4 do 5 minuta.)
  7. Od krumpira, maslaca i mlijeka napravite pire koji kasnije obogatite grubo narganom skutom.
  8. Napunite posudu za pečenje s mesom, a preko stavite oplemenjenim pire posut sa skutom.
  9. Sve pečete 10 minuta na 180 celzijevih stupnjeva.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr