Paul Hollywood vodi kroz pripremu lisnatog tijesta

SHUTTERSTOCK Priprema lisnatog tijesta
Recept za domaće lisnato tijesto potražili smo kod jednog od najpoznatijih pekara i slastičara - Paula Hollywooda
Vidi originalni članak

Paul Hollywood kralj je tijesta pa mu slijepo vjerujemo kad je u pitanju lisnato. Proces pripreme je dugotrajan i osjetljiv, ali sve se isplati čim zagrizete u domaći kroasan, punjene jastučiće ili mille-feuille. Hollywood savjetuje da budeš precizna, dobro rashladiš brašno, maslac i pustiš tijesto da zaista odstoji u hladnjaku nekoliko puta.

Ako izgubiš strpljenje i maslac se rastopi, uzalud ćeš potrošiti i vrijeme i namirnice. Dakle, ključ uspjeha je u strpljenju i posvećenosti!

 

pravo umijeće Paul Hollywood te vodi kroz pripremu čipkastih palačinki

 


 
Sastojci:

  • 150 g namjenskog brašna za kruh
  • 150 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 velika jaja
  • 100 ml hladne vode
  • 250 g ohlađenog maslaca

 

za kruholjupce Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh

 

Priprema:

  1. Pomiješaj brašno, sol, jaja i vodu u velikoj posudi. Prebaci na pobrašnjenu podlogu i umijesi glatko tijesto. Formiraj kuglu, omotaj je folijom i stavi u hladnjak preko noći.
  2. Hladni maslac razvaljaj na pravokutnik veličine 40 x 20 centimetara. Jednostavnije ćeš ga razvaljati ako ga staviš između dva komada prozirne folije. Vrati u hladnjak i pričekaj da se ohladi.
  3. Razvaljaj tijesto u pravokutnik veličine 60 x 20 centimetara, postavi maslac i prekrij ga trećinom tijesta. Zaokreni maslac tako da ga prekriješ ostatkom tijesta i stvoriš svojevrstan sendvič s maslacem u sredini. Prstima spoji tijesto po rubovima, a zatim ga prebaci u plastičnu vrećicu i ponovno stavi u hladnjak na barem sat vremena. 
  4. Ohlađeno tijesto izvadi iz vrećice i razvaljaj ga na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik. 
  5. Donju i gornju četvrtinu pravokutnika preklopi tako da se susretnu u sredini pa još jednom preklopi po toj liniji. Stavi u vrećicu i vrati u hladnjak na još sat vremena.
  6. Izvadi iz vrećice i ponovno razvaljaj u pravokutnik. Ovog puta najprije preklopi gornju trećinu pa je prekrij donjom. Vrati u vrećicu i pusti da tijesto odmara sat vremena.
  7. Ponovi posljednji postupak i pusti da odstoji preko noći u hladnjaku.Sretno!

Sad kada si odradila teži dio posla, isprobaj recepte s lisnatim tijestom...

 

još jednostavnija opcija Isprobaj croffle - neodoljiv spoj kroasana i vafla Ne može brže Grickaj aromatične štapiće od lisnatog tijesta un mondo di sapori Brzinska slastica od lisnatog tijesta, oraha i jabuka začinjeno s ljubavlju Pasteis de nata - slatki zalogajčići s lisnatim tijestom

 

Izvor: paulhollywood.com

 

Posjeti Gastro.hr