Pripremi kremastu tjesteninu s tikvicama, parmezanom i jajima

Shutterstock : Kremasta tjestenina sa jajima, parmezanom i tikvicama za današnji ručak
Ako voliš carbonaru, sigurni smo da ćeš uživati i u ovoj odličnoj verziji kremaste tjestenine s tikvicama!
Vidi originalni članak

Tjestenina, tikvice, jaja, parmezan i bosiljak - zvuči kao kombinacija iz snova! Donosimo ti recept za jednostavnu i ukusnu tjesteninu koja je idealan izbor za današnji ručak (ili večeru). 

Kremasta mješavina parmezana i jaja stvara ukusan umak koji obavija svaki pramen tjestenine. Popis sastojaka je zaista jednostavan i sigurni smo da većinu već imaš u smočnici. Važno je samo da tikvice narežeš tanko, gotovo tanko poput špageta.

Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a količina je dovoljna za četiri porcije. Uživaj!

Sastojci: 

  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 srednji luk, sitno narezan
  • 300 g tikvica, izrezanih na trake dugačke 5 cm, debljine 2 mm
  • sol i crni papar
  • 400 g tjestenine (lingvina, špageta ili fusila)
  • 2 cijela jaja + 2 dodatna žumanjka
  • 70 g parmezana, naribanog
  • nekoliko svježih listova bosiljka

Priprema:

  1. U velikom loncu zakuhaj vodu. 
  2. U tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, a zatim dodaj luk i tikvice i prstohvat soli. Pirjaj ih 10-ak minuta, redovito ih okrećući drvenom žlicom dok ne omekšaju. Makni tavu s vatre.
  3. Kipuću vodu posoli, promiješaj, a zatim dodaj tjesteninu. Kuhaj ju prema uputama na pakiranju, neka bude al dente.
  4. Dok se tjestenina kuha, u velikoj zdjeli umuti jaja, žumanjke, parmezan, prstohvat soli i puno papra.
  5. Tijekom posljednjih minuta kuhanja tjestenine, posudu s tikvicama vrati na vatru kako bi se zagrijala te dodaj nasjeckani bosiljak.
  6. Ocijedi tjesteninu, zadržavajući dio vode za umak. Dodaj tjesteninu u tavu, miješajući ju s povrćem.
  7. Skloni tavu s vatre i miješajući vrlo brzo, dodaj mješavinu jaja te malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Nastavi miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Po potrebi dodaj još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, za dodatnu kremoznost.

Dobar tek!

Ljubitelji tikvice uživat će i u ovim receptima:

gotovo za tren Za ručak pripremi jednostavne lađice od tikvica

tips & tricks ŠPAGETI OD TIKVICA: Kako ih pripremiti?

ljeto na žlicu Juha od tikvica garantirano popravlja raspoloženje

gotovo za tren Odlični popečci od slanutka i tikvica

Tikvice na meniju! Isprobaj dvije neodoljive verzije punjenih tikvica

Posjeti Gastro.hr